Többszörösen is sporttörténelmet írt Liu Shaoang

A montreali gyorskorcsolya-világbajnokságon három aranyérmet nyert Liu Shaoang. A pekingi olimpián megszerzett egyéni győzelme után megállíthatatlan a magyar versenyző, aki a mostani sikerével többszörösen is sporttörténelmet írt.

Liu Shaoang tagja volt annak a váltónak, amely a 2018-as olimpián 5000 méteren első lett és ezzel megszerezte hazánk első olimpiai bajnoki címét a téli olimpiák történetében. A 2019-es Európa-bajnokságon a váltóval 5000 méteren és egyéniben 500 méteren is aranyérmet szerzett, míg 3000 méteren bronzérmes lett, összetettben pedig a második helyen végzett testvére, Liu Shaolin Sándor mögött.

A járvány miatt lezárások után 2021-ban versenyezhetett a mezőny újra, akkor a dordrechti világbajnokságon 500 méteren és összetettben sem talált legyőzőre. A 2022-es olimpián aztán a 2000 méteres vegyes váltó tagjaként és 1000 méteren bronzérmet, 500 méteren pedig aranyérmet szerzett, ezzel ő lett hazán első egyéni téli olimpiai bajnoka.

A sporttörténelem írását Kanadában is folytatta. Előbb 1500 méteren győzött, a leghosszabb egyéni távon korábban még nem diadalmaskodott magyar versenyző soha. Ezt követően 500 méteren is nyert, ami azért is nagy szó, mert korábban még senkinek nem sikerült a címvédés ezen a távon, ráadásul olyan sem fordult elő még, hogy egy gyorskorcsolyázónk egy napon két vb-aranyat szerezzen. Vasárnap aztán nyert 1000 méteren is, ezzel az övé lett az összetett vb-cím is.

A négy aranyérmet hozó siker minden idők legjobb magyar vb-szereplését eredményezte, a korábbi magyar csúcsot a tavalyi vb tartotta három-három arannyal és ezüsttel. A mostani teljesítmény második helyre volt elég az éremtáblázaton, ugyanis a dél-koreaiak öt arannyal térhetnek haza egy ezüst és három bronz mellett.

Az idősebbik Liu fivér, Liu Shaolin Sándor ezúttal kihagyta a vb-t, ám az elsők között gratulált testvérének a közösségi oldalán.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!