Újabb világcsúcsot ugrott a mindössze 22 éves svéd zseni

A svéd Armand Duplantis Belgrádban döntötte meg saját korábbi, fedettpályás világcsúcsát azzal, hogy átvitte a 619 centimétert. A férfi rúdugrás olimpiai bajnoka 2020-ban döntött először világrekordot (617 cm), majd egy hétre rá újra (618 cm) és szabadtéren is ő a rekorder (615 cm). Elképesztő, hogy Duplantis ilyen fiatalon ennyire meggyőzően egyeduralkodó.

A fiatal svéd rúdugró Belgrádban a harmadik kísérletre vitte át a 619 centimétert, így egy centit javított saját korábbi világcsúcsán. Ezzel a győzelmével Duplantis sorozatban 20. fedettpályás versenyét nyerte meg, és zsinórban a hetedik alkalommal jutott 6 méter fölé tétversenyen.

Duplantis egészen különleges jelenség az atlétikában, 18 éves korától figyeli őt a közvélemény és ő szélsebesen igazolja azokat az állításokat, amelyeket tettek vele kapcsolatban, amikor bekapcsolódott sportága nemzetközi vérkeringésébe.

Húszévesen ugrotta első világrekordját, 21 évesen, vagyis tavaly egyértelművé vált klasszisa, a nemzetközi versenyeken 15-ször nyert és 14 alkalommal 6 méter fölé jutott. Nincs olyan rúdugró a sporttörténelemben, akinek egy idényen belül ilyen sok 6 méter fölötti ugrás összejött volna – még a Szergej Bubkának sem.

Duplantis élete sok mindenben megváltozott az utóbbi időben, lézeres szemműtéten esett át, hogy ezentúl ne kontaktlencsében kelljen versenyeznie, vagyis vélhetően ez is fog javítani a teljesítményén. Ahogy az is, hogy Uppsalából Stockholmba költözött (a teleket nem kizárt, hogy a jövőben is Egyesült Államokban tölti, tekintve, hogy kettős állampolgár és a családja ott él, apja ugyanis amerikai, az édesanyja svéd), ami minden szempontból az előnyére válhat, edzés és utazás szempontjából is gördülékenyebb lesz az élete.

22 éves korára elért oda, hogy Európa-bajnok, olimpiai bajnok és világcsúcstartó – s hol van még a vége?

– Az a cél, hogy mindent megnyerjek. Minden idők legnagyobb rúdugrója szeretnék lenni – mondta egy korábbi interjúban, majd arra is utalt, hogy 2021-ben 12 versenyen próbálta meg a 619-es világcsúcsot. – Minden alkalommal rámegyek a világcsúcsra, amikor esélyem nyílik rá. Fedett pályán könnyebb ugrani, hiszen minden versenyen azonosak a körülmények, nincs szél, amit számításba kell venni.

 

Fotó: Getty Images

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!