„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” – akár ezzel az egy mondattal is alátámaszthatjuk, hogy miért jobb közösen, családilag újévi fogadalmakat tenni és egymást erősítve, egymást segítve betartani azokat. Tévedés, hogy a fogadkozás csak a felnőttek kiváltsága, ugyanúgy a gyermekek is megtehetik ezt, de a legjobb tanácsunk most a közös fogadalomtétel, melyben a szülők jó példát mutatva, motiválhatják gyermekeiket és együtt érhetik el közös céljaikat.

Akár egyéni, akár közös fogadkozásról beszélünk, három alapszabályt fontos tisztáznunk a legelején.

1. A legtöbb fogadalom buktatója az, ha irreális célokat fogalmazunk meg és mindezt gyorsan, hirtelen és a lehető legteljesebben szeretnénk elérni. Na, ez így sosem fog sikerülni! Elérhető célokat tűzzünk ki magunk elé és adjunk időt magunknak, legyünk türelmesek és legfőképpen kitartóak, hisz mindannyian tudjuk, a jó munkához idő kell. Ismerjük magunkat, ismerjük a családtagjainkat, józan ésszel megjósolható, hogy mi reális elvárás magunkkal és a családunkkal szemben.

2. Soha ne kiindulópontot, hanem mindig egy végcélt fogalmazzunk meg, melynek akár időkorlátot is adhatunk. Ne általánosságban mondjuk ki, hogy mit szeretnénk, például: „szeretnék több időt tölteni a családommal”, hanem legyen egy konkrét célkitűzésünk, például: „heti egyszer közös családi programot szervezünk.” Így máris „mérhetővé” válik a fogadalom, melyhez mindenki akár előre be tudja osztani az idejét és időben elgondolkodhat a lehetőségeken.

3. Eljutottunk addig a pontig, ahol képbe kerül a társaság, melyre céloztunk már a bevezetőben is. Minden könnyebb, ha a legjobb barátoddal/barátnőddel, a szüleiddel, a testvéreddel, a baráti társaságoddal teszed. Motiválhatjátok, inspirálhatjátok egymást, hisz nincs változás, hullámvölgy nélkül, melyben hatalmas segítséget jelenthet egy társ, akivel együtt küzdhetitek le az akadályt és együtt mehettek tovább a végcélig vezető úton.

Hogyan tegyünk fogadalmat és váltsuk valóra azokat családi szinten?

A közös fogadalomtétel szülők és gyermekük/gyermekeik között mindig izgalmas és mókás dolog, mely erősítheti a családi kötelékeket, közelebb hozhatja egymáshoz a családtagokat és kellőképpen szórakoztató, kikapcsolódást jelentő is lehet.

A szülők saját jó példájukon keresztül pedig utat is mutathatnak a kisebbeknek és egy-egy önmaguknak megfogalmazott cél akár egyenesen arányosan hatással lehet a gyermekekre is, hisz ekkor jobban kedvet kapnak hozzá, látják, hogy ebben milyen fejlődési, előrelépési lehetőség van, vagy akár milyen örömöt jelenthet.

Forrás: noklapja.nlcafe.hu

Nézzünk néhány példát:

Legalább heti egyszer közös családi programot szervezünk!

Több időt töltene együtt a család, de a szülők elfoglaltsága vagy a gyermekek „lustasága” útjában áll ennek? Vessünk véget neki! Számtalan lehetőség kínálkozik országszerte, hogy ezt a célt abszolválni tudjuk. Nem is muszáj rögtön egy egész napos programban gondolkodni, megoldás lehet egy pár órás trambulin park, egy közös séta a közeli parkban, vagy ha nem szeretnénk kimozdulni a lakásból, akkor egy közös társasjátékozás vagy sütés-főzés is megoldást jelenthet. A lényeg, hogy ne akarjuk hatalmas dolgokkal megváltani a világot, haladjunk lépésről-lépésre, hogy később aztán eljuthassunk egy családi túrázásig, bringázásig, vagy egy pár napos közös sátrazásig.

Megtanulok egy idegen nyelvet/fejlesztem a nyelvtudásom!

Ez egy szintén többrétű fogadalom, mellyel szülő és gyermek is jól járhat, persze ha kölcsönösen ki tudják hozni egymásból a maximumot. A gyermekeknek szükséges nyelvet tanulniuk az iskolában, valaki kifejezetten szereti ezt, valaki pedig nem túlzottan. A legtöbb felnőttnek nincs szüksége arra, hogy idegen nyelvet beszéljen a hétköznapokban, de mindenképpen nagy előny, ha valaki ügyet tud intézni vagy útba tud igazítani egy másik nép anyanyelvén. Ha például szülőként eldöntjük, hogy megtanulunk egy idegen nyelvet vagy fejlesszük a már meglévő nyelvtudásunkat, akár együtt is tanulhatunk gyermekünkkel, a segítségére lehetünk – akár ez fordítva is működhet – és motiválhatjuk arra, hogy igenis ez a fajta képesség és tudás a hasznára válhat a jövőben, előnyt jelenthet, és persze saját magunk példáján keresztül hangsúlyozhatjuk, hogy gyermekfejjel még minden könnyebben tanulható.

Havonta/kéthavonta elolvasok egy könyvet!

Bátran kijelenthetjük, hogy a könyveket és az olvasást magát, sokkal, de sokkal jobban értékeljük, élvezzük és érezzük valódi hatását felnőttkorban, mint tettük ezt iskolásként. A kötelező olvasmányok, a tankönyvek inkább vették el a kedvünket az olvasástól, mint hozták meg azt. Na, ezen sosincs késő változtatni! Az olvasás elgondolkodtathat, kikapcsolhat, motiválhat, inspirálhat, fejleszthet, élményt nyújthat, és még sorolhatnánk, a lényeg, hogy megadhat bármit, amire éppen szükségünk van. A „nincs rá időm” pedig nem lehet kifogás! Olvasni kis túlzással bárhol és bármikor lehet: tömegközlekedési eszközön, reggeli közben, elalvás előtt, stb. Ha megfogadjuk magunknak, hogy havonta vagy kéthavonta elolvasunk egy könyvet folytonosságot viszünk az életünkbe, ez mindig ott lesz nekünk hobbiként és a gyermekeinknek is jó példát mutathatunk vele, hogy van élet a laptopon, az ipaden, a telefonon és a tv-n túl is. Természetesen adjuk meg a lehetőséget nekik, hogy az iskolai kötelezettségeken kívül, azt olvassanak, amit akarnak, ami érdekli őket, amiben megtalálják önmagukat, ami szórakozást és kikapcsolódást nyújt nekik. Ha esetlegesen vannak olyan könyvek, melyek témái közös kapcsolódási pontot jelenthetnek gyermekeinkkel, akkor akár „családi olvasói kört” is nyithatunk, cserélgetve a könyveket egymás közt és havonta/kéthavonta egyszer esténként kibeszélve a tapasztalatokat.

Fogadalmaink teljesítésében, céljaink elérésében, sikerekben, örömökben gazdag Boldog 2020-as Esztendőt Kívánunk!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!