Az ultimate frizbi egy hajítható sportkoronggal űzött csapatjáték.

A játéktér egy téglalap alakú pálya, amim kb 64×37 m-es, és mindkét végén található egy-egy 23×37 m-es gólterület.  2×7 játékos van egyszerre a pályán. Amikor a támadó csapat sikeresen eljuttatja a korongot a védekező csapat gólterületére, akkor szerzett egy pontot. A korongot bármelyik irányba lehet továbbhajítani a csapattársnak. A korongot megszerző játékosnak meg kell állnia, nem futhat tovább a koronggal (de végezhet sarkazást). A korongot birtokló játékosnak 10 másodperce van, hogy a korog továbbítására. Ha egy passz nem ért célba, akkor a másik csapatra száll a támadás joga. A játékosok szándékosan nem akadályozhatják egymást, a feltartás szabálytalan. Ha szabálytalanság történik a sértett fél hangosan jelzi, és a játék megáll. Minden játékos saját maga felelős az általa elkövetett szabálytalanságokért. A játékosok egymás között beszélik meg a vitás eseteket és a követendő szabályt. Nincs bíró, de az előre megválasztott csapatkapitányok segítenek a vitás ügyekben.

Egyesületek és a sportolók száma

1994-ben alakult meg a Magyar Frizbi Szövetség. Az utóbbi 15 évben a hazai csapatok száma 15-szörösére duzzadt. Magyarországon az ultimate mellett discgolf, flubber guts, freestyle és kutyás frisbee események is fellelhetők. Hazánkban szinte mindenki frizbijátékosnak számít, hiszen a strandon mindenki dobált már frizbit. Hivatalosan azonban igen kevesen vannak, kb 300- 400 fő. A klubbok és szövetség munkájának köszönhetően az a szám egyre csak nő.

Kiknek ajánljuk?

Bárki űzheti, nemre, korra való tekintet nélkül. Ha az ultimate számunkra túl sok futással jár, akkor dobálhatunk egy barátunkkal, a kutyánkkal, vagy trükközhetünk a koronggal magunk is.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Elsősorban állóképességet
  • Mozgáskoordinációt
  • Erőt
  • Gyorsaságot

Előnyök és hátrányok

A sportág előnyei, hogy a szabadban, a friss levegőn űzhető, de télen akár teremben is játszható. A frizbisek nagyon jó közösséget alkotnak. Fiúk lányok vegyesen is játszhatnak. Nincs szükség különleges felszerelésre. Egymásra azonban nagyon vigyázzunk.

Hogyan kezdjük el?

A frizbi kapcsán nem beszélhetünk ajánlott korcsoportokról. De nagyjából 10 évesen lehet neki állni. Optimális intervallumnak ugyanakkor a 16 és 40 év közötti időszakot tekinthetjük. Hobbiból és kedvtelésből lehet űzni, nincsenek hivatásos versenyzők. A játékhoz sportos öltözet szükséges, speciális felszerelés azonban nem igényel.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!