Vakáció- sport vs. elhízás – 3.rész

Virtuális kerekasztal beszélgetés vakáció alatti elhízás és sport kérdéskörében. A szereplők bár a valós életben nem találkoztak, véleményük a témában akár dialógus is lehetett volna. Sportoló: Dr. Kiss Gergely – háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Edző: Turiné Varga Zsuzsanna – KSC úszás edző Tanító: Erdei Györgyné Ági– Néri Szent Fülöp Kat. Ált. Isk. Life coach: S. Tóth Márta – a Coaching, NLP és Mediáció Akadémia alapítója Szülő: Gulyás Zoltán  – szinte kitűnő ex-nyolcadikos édesapja Diák: Gulyás András – szinte kitűnő ,ex-nyolcadikos.

Zsuzsi – edző: A kérdés amennyire egyszerű, annyira összetett. A táplálkozási igény és a rendszeres mozgás kialakítása a szülő feladata. A szülő választ sportágat, ő adja a falatot a gyerek szájába. Az ideális az lenne, ha rögtön megtalálná a szeretett sportágat. Érdemes először egy alap sportágat választani – atlétika, úszás, futás.. Ha ez megvan, a felelősség megoszlik az edző és a szülő között. Az edzőn múlik, hogy sikerül e megszerettetnie a sportágat, a közeget, a közösséget, s ez napi szinten igény legyen a gyerek életében. Ez akkor működik, ha a szülő nem akarja átvenni az edző szerepét. Nem kell, hogy egyetértsenek, de a gyerek érdekében működjenek együtt! Nem vagyok táplálkozási szakember. Anya vagyok – már felnőttek a gyermekeim – mindig én készítettem az ételt, s minden ízt megkóstoltattam velük, legyen szó gyümölcsről, zöldségről, húsról. Többek közt ez is közre játszott abban, hogy élsportolók lettek.

Gergely – sportoló: Élsportolóknál, így a lányaimnál is élesen elkülönül két időszak a nyári hónapokban. Mivel nincsen iskolai kötelezettség, ezért a pihenőidő sokkal tartalmasabb, tovább lehet aludni, könnyebb programokat szervezni, lecsökken a fizikai aktivitás nagy mértékben. A felkészülés alapozó része nyáron viszont sokkal nehezebb az éves átlag fizikai megterhelésnél. Napi két edzésen 4-6 órákat dolgoznak keményen a sportolók.

Ekkor még hangsúlyosabb az emelt mennyiségű folyadékbevitel, a minőségi és változatos táplálkozás

Zsuzsi – edző: Döbbenten tapasztalom, hogy az edzések után a gyerekek uzsonnás dobozából chips, ropi, nyalóka kerül elő, s legtöbbjük nem vízivók. Vakációról azt gondolom, a gyerekek egész évben leterheltek, ezért a szülő nagyobb teret enged, hogy a gyerek eldönthesse, mivel tölti a szabadidejét a szünetben s ez nagyon leszűkül a telefon, xbox, tablet használatra.

Ági – tanító: Nem feltétlenül baj, ha tartalékkal kezdik az évet, ha a pluszt egészséges, változatos étkezés okozza.

A kiskamasz kortól a látszólagos lustaság a növekedést segítő tevékenység is lehet.

Az iskolában egész évben a nagy a stressz a hajtás, „lerágja” a plusszokat. A menza és a heti 5 testnevelés eléggé kötött a táplálkozásban és az iskolai mozgásban. A nyár a szabad mozgás ideje.

 Zsuzsi – edző:Ilyenkor kéne a szabadidő sport, ami a szülőnek is nagyon jót tenne.

Újra a fénykorát éli, a parkok tele vannak futókkal, gyaloglókkal, bringásokkal. Szóval végre mozgunk!

Gergely – sportoló: A nyári formában maradás vagy kerülés folyamatának vannak jelentős előnyei. A jó időben egyszerűbb (és olcsóbb) sportolni a parkokban, pályákon, vízparton.

András – tanuló: A sportoknak az összetétele változik. Nyáron kevesebb úszás és kajak, de több futás, és egyéb szabadtéri sportok.

Gergely – sportoló: A meleg miatt kevesebb nehéz ételt kívánunk és többet is izzadunk. Teremnek a friss hazai gyümölcsök, zöldségek.

András – tanuló:  A magam részéről külön nem figyelek a kalóriabevitelre. Próbálok egészségesebben enni, de nagyon sok mindent eszek a gyorsétteremtől a desszerten át mindent, viszont a zöldség és gyümölcs sem maradhat ki a napi étkezésből.

Zsuzsi – edző: Muszáj, hogy a nyár folyamán feltöltődjön a gyerek! A sport örömforrás! Megtanulja túllépni a saját határait, küzdeni a céljaiért, baráti kapcsolatokat kiépíteni. Mindezeket a tapasztalatokat egész életében fogja hasznosítanI!

Ágnes – tanító: Fontosnak tartom megteremteni annak lehetőségét, de hagyjuk, hogy a gyerek dönthessen a passzív pihenés mellett is.

Márti – coach: Az aktív és a passzív pihenés egyaránt jelen kell, hogy legyen. Fontos a társas együttlét a korcsoporttal, de ugyanakkor a magányos, elmélyült tevékenység megélése is.

Zotán – szülő: Andris a szünetben 2 sporttáborba is megy, a Mozgásjavító Iskola sporttáborába (főként úszás) Verőcére, ez egy 5 napos, ottalvós tábor, illetve a Bókay kertbe immár tizedszer a Sakktáborba.

Márti – coach: A szellem a test és a lélek gondozása egy nyárba bele kell, hogy férjen. Meg kell nézni, kinek mire van nagyobb szüksége. Ha évközben sok a tanulás, akkor nyáron kapjon nagyobb hangsúlyt a sportolás, de ha évközben jellemző elfoglaltság a sport, akkor többet kell pótolni a lelki, szellemi területen. Rendkívül fontos ezek egyensúlya. Ezzel nem újabb mércék elérése a cél. Hanem szeretettel és hitelességgel közelítsük meg a kérdést. A szülő nyári életritmusában is meg kell jelenjen ez az egyensúlyra törekvés, még munka mellett is. Ne csak tőle kérjük. Ez úgy működik, mint a flow. Ahogy a szülő, úgy a gyerek.

Zoltán – szülő: Ahogy az év többi időszakában, úgy a nyári szünetben is kiemelt szerepet kap a sport nálunk. Keressük a versenyeket, és igyekszünk minél több helyre elmenni. Ezeket a mindig kirándulásokkal, pihenésekkel egészítjük ki. Nyáron hétköznap könnyebben tudunk otthon is edzeni, így a handbike is sűrűbben fogja koptatni Kispest útjait.

Márti – coach: A nyár tökéletes idő arra, hogy gyermek és szülő egy szinergiában éljük meg.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!