A vitorlázásban a versenyző alapvető feladata az, hogy a szél irányát és erősségét felhasználva eljuttassa hajóját egyik pontból a másikba. Kétféle versenyt szoktak rendezni: túraversenyt és pályaversenyt.

Míg az előbbinél megadott pontok érintésével kell a rajt és a cél közötti útvonalat teljesíteni, az utóbbinál a szél irányától függően egy előre kijelölt pályán kell a bójákat krajcban vagy hátszélben megkerülni. A legfiatalabbak az egyszemélyes optimist hajókban kezdik az ismerkedést a sporttal, de ezt követően széles a választék a hajó­osztályokban. Az olimpiai játékokon 11 hajóosztályban versenyeznek a résztvevők, de ezeken kívül számtalan más egyéb osztályban is lehet versenyezni; népszerűek például az ún. trapézos nagyhajók, azaz liberák is, ahol a legénység a víz felett lógva próbálja meg kiegyensúlyozni a megdőlt hajótestet.

A vitorlázás története

A vitorlázás azóta része az emberiség történetének, amióta az első civilizációk megépítették a hajóikat. Kezdetben az egyiptomiak és a föníciaiak használták áruszállításra a nagytestű vízi járműveket, de hamarosan elkezdődött a sportcélú használatuk is. A sportág először 1900-ban jelent meg az olimpián, a nemzetközi szövetség (International Sailing Federation – ISAF) 1906-ban alakult, világszerte több millióra tehető a vitorlázók száma.

A vitorlázás Magyarországon

A Magyar Vitorlás Szövetség 1929-ben alakult. Az első magyar olimpiai érem 1980-ban született, de világ- és Európa-bajnokságról is vannak szép számmal érmeink, több hajóosztályból.

Kinek ajánlott?

Kortól, nemtől függetlenül bárkinek. Intenzív kikapcsolódás, sokat nyújt a léleknek, de a testet is edzésben tartja.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Egyensúlyérzék;
  • koncentrálóképesség;
  • állóképesség;
  • akaraterő.

Előnyök és hátrányok

Csodálatos élmény jó időben vízen lenni, de tulajdonképpen esőben is az. Áprilistól késő őszig űzhető itthon, de az Adrián téli edzőtáborozás is lehetséges.

Mikortól ajánlott?

Megfelelő úszástudás esetén 6-8 éves kortól elkezdhető, versenysportként is egész idős korig űzhető, így természetesen hobbiként is végigkísérheti egész életünket.

A vitorlázást is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Vitorlás Szövetség: hunsail.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!