A „wake” szó nyomdokvizet jelent, ami a vízen sebesen haladó csónakok, hajók mögött kialakuló sajátos formájú hullám. A „board” szó deszkára utal, amin a versenyző áll. Wa­ke­boardozni lehet kábelpályákon, motorcsónak mögött, de akár motoros csörlő segítségével is.

Európában és Magyarországon a wakeboard kábelpályás változata a népszerűbb. A sport alapját a „freestyle” szellemisége határozza meg. A lényege, mint oly sok deszkás sportnak, az, hogy minél többféle mozdulatot tudjunk végrehajtani deszkával a lábunkon. Az ezredforduló „nagy találmányai” közé tartozik a csúszásra (slider), ugratásra (kicker) alkalmas elemek építése, különböző tereptárgyak (pl. funbox) vízre tétele, melyek lehetővé teszik, hogy ez az extrém sport még színesebbé, izgalmasabbá váljon. A vízideszkások látványos ugrásai és lélegzetelállító mutatványai nagy hatást gyakorolnak a nézőkre. A wakeboardosok kreati­vitása és ötletgazdagsága újabb ágazatokat, a wakeszörföt, valamint a rohamosan fejlődő wake­skatet keltette életre, de jelentős hatással volt a kiteszörfözés kialakulására is. A wakeboard pontozásos sportág, a kezdeti időkben egy bonyolult pontrendszer alapján számolták ki a bírók, hogyan alakulnak a helyezések. A bírói rendszer a kezdetektől sokat változott, és ez a változás a mai napig tart. A versenykörökben figyelik a kompozíciót, az intenzitást, a trükkök kivitelezését és nehézségi fokát.

A wakeboard története

Az 1980-as évek elején járunk. Valahol az óceánok partjainál történt, hogy a szörfösök kellő hullámok hiányában kitalálták, hogy szörfjeiken állva egy hajó vagy egy a parton haladó homokfutó után kötéllel vontatva érik el a sikláshoz szükséges sebességet. A kezdetleges deszkák szinte csak a motorcsónak mögötti szlalomozásra voltak alkalmasak, a vízből való kiemelkedés is nagyobb erőfeszítést igényelt. De a sporteszközök dinamikus fejlődésének segítségével a vízideszkások dolga is egyre könnyebb lett. Az első wakeboard világbajnokságot 1993-ban rendezték meg az Egyesült Államokban, továbbá még abban az évben megalakult a Wakeboarding Magazine, a sportág így kellő nemzetközi publikációt is kapott. Azóta is töretlenül fejlődik a sport, és napjainkra az egyik legnépszerűbb extrémsportággá nőtte ki magát. Hihetetlen tömeget vonz a wakeboard, rövid múltja ellenére világszerte több millióan wakeboardoznak.

A wakeboard Magyarországon

Az 1996-ban alakult Magyar Vízisí Szövetség 2001-től Magyar Vízisí és Wakeboard Szövetségként működik. Eredményesen, hiszen több világbajnoki és Európa-bajnoki aranyéremmel büszkélkedhetünk, az ezüst- és bronzérmekről nem is beszélve.

Kinek ajánlott?

Bár extrém sportágnak számít, a wakeboard kiváló nyári szabadidős tevékenység az egész család számára. Kitűnő kikapcsolódás, kortól, nemtől és fizikai adottságoktól függetlenül.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Egyensúlyérzéket;
  • állóképességet;
  • kitartást;
  • koncentrációt;
  • erőnlétet.

Előnyök és hátrányok

A wakeboard előnye, hogy szabadban, jó levegőn, remek hangulatban, csoportosan is űzhető. Hátránya, hogy itthon szezonális sportág.

Mikortól ajánlott?

6-8 éves kortól már el lehet kezdeni versenyszerűen is, és akár 40 éves kor utánig is űzhető. Szabadidősportként még tovább.

A wakeboardot is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Vízisí és Wakeboard Szövetség: mvwsz.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!