18. szülinapján másokon segített, most felnőtt Eb-n nyert érmet!

Ritka, hogy valaki a 18. születésnapját arra használja fel, hogy másokon segítsen. Fodor Nicholas, az MTK kenusa így tett, arra kérte az ismerőseit, hogy ne ajándékot vegyenek neki, hanem vele együtt csatlakozzanak egy adománygyűjtő akcióhoz. Másfél év telt el azóta, Nicholas a napokban a felnőtt Európa-bajnokságon kenu egyes 5000 méteren második lett. Jó emberhez került az ezüstérem!

„Az egyik álmom vált valóra. Már régóta szerettem volna ilyen nagy nevekkel versenyezni, és hihetetlen, hogy sikerült ebben az erős mezőnyben ezüstérmet szereznem” – mondta Nicholas az MTK honlapjának. – Ha fejben ott van az ember, bármit meg lehet csinálni. Az ezüstérem óriási meglepetés, de előtte az edzőmmel, Balázs Péterrel átbeszéltük a taktikát. Minden utasítását követtem, ami lehetővé tette, hogy jól alakuljon a verseny. Minden úgy sikerült, ahogy elterveztük. Pihenőm nem lesz, hiszen készülök az U23-as Európa-bajnokságra, amit két hét múlva rendeznek. Dolgozom tovább, óriási lökést jelent ez az érem, és az, hogy ilyen klasszisok között felfértem a dobogóra.”

Nicholas másfél éve óriási dologra szánta el magát. A 18. születésnapjára azt kérte a barátaitól, ismerőseitől, hogy a felnőtté válása alkalmából ne őt lepjék meg, hanem a rászorulókat. Nicholas a Kulcs-Esély Alapítvány élelmiszergyűjtéséhez csatlakozott, nem felejti ugyanis el a Kulcs-Softnak azt, hogy amikor ő volt bajban, a cég mellé állt. Nicholas tekintélyes mennyiségű élelmiszert gyűjtött a rászorulóknak és azóta is mindenhol segít, ahol tud.

És hogy miként kezdett kenuzni? Hogy alakult a sportágválasztása? Azt is elmeséli:

„2014 körül kezdtem kenuzni Csepelen. Előtte 8 évig vízilabdáztam, aztán a húgom kitalálta, hogy kajakozni szeretne, vele tartottam, és én is ott maradtam. Nagyon jó edzőink voltak, így hamar megszerettették velem a sportágat, majd három évvel ezelőtt – Pulai Imrén keresztül – az MTK Budapestbe igazoltam. Azóta Balázs Péterrel dolgozom együtt, és töretlenül fejlődőm. A kezdetek után egy év telt el, amíg versenyen indulhattam, ami nagy élmény volt, hiszen dobogóra állhattam.”

Most pedig, 19 és fél évesen felnőtt Európa-bajnokságon szerzett érmet, ami megerősíti azt, hogy Nicholsas jól választott.

 

(Fotó: Wichmann Tamással/Fodor Nicholas archívuma)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!