36 évesen, ötödik olimpiáján tudott végre aranyat nyerni a bajnok

Lindsey Jacobellis 2006-ban egy könnyelmű döntés miatt maradt le az olimpiai aranyéremről, ezt követően azonban olyan volt, mintha elátkozták volna az olimpiai szerepléseit. Most, Pekingben végre be tudta húzni az olimpiai aranyat a snowboardos és mivel 36 éves, valószínűleg ez volt az utolsó próbálkozása.

Lindsey Jacobellis a 2006-os, torinói olimpián úgy állt rajthoz, hogy akkor már világbajnok és háromszoros X Games-győztes volt. Esélyesként jól is szerepelt, egészen a döntő utolsó előtti ugratójáig vezetett, ott azonban könnyelműen viselkedett, nagyot esett, ennek következtében elveszítette a már biztosnak hitt aranyérmet, második lett.

A 2006-os olimpiát követően a világbajnokságokon és az X Games-eken továbbra is jól szerepelt, összesen ötszörös világbajnok és tízszeres X Games-győztes volt, miközben az olimipákon rendre lemaradt az aranyról. Ötödik, hetedik, majd negyedik helyet szerzett a 2010-es, a 2014-es és a 2018-as olimpián. Nem tudni, ki hitt abban, hogy 2022-ben, 36 évesen, egy olyan sportágban, ahol azért inkább a fiatalok domborítanak, nyerni tud, de ő mindenesetre beleállt a feladatba.

Az idei olimpiára már nem esélyeként érkezett, viszont most fordult a kocka. Michela Moioli esélyeként nem tudta hozni magát, Jacobellis viszont kiegyensúlyozottan szerepelt és nagy álmát megvalósítva, vélhetően élete utolsó – amúgy ötödik – olimpiáján feltette a karrierjére a koronát: győzni tudott.

„Elképesztő, hogy nyerni tudtam, hiszen most sokkal magasabb a nívó, mint tizenhat éve volt. Akárhogy ítélik meg a 2006-ban történteket, azok a döntések, események, következmények tettek azzá, aki ma vagyok, egy olyan emberré, aki a végsőkig küzd” – fogalmazott Lindsey.

 

Fotó: AFP

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!