5 jó ok, hogy beiratkozz egy felnőtt úszótanfolyamra

Szégyelled, hogy felnőtt fejjel nem tudsz úszni? Hidd el, nem te vagy az egyetlen a világtörténelemben – csak a többiek is ügyesen titkolják. De szerencsére ezen manapság könnyebb segíteni, mint valaha, hiszen virágkorát éli a felnőttekre specializálódott úszásoktatás. Már mondjuk is, miért teszel jót magaddal, ha beiratkozol a legközelebbi kurzusra.

1. Belevetheted magad a vízisportok izgalmas világába

Ha tudsz úszni, nem kell soha többé kifogásokat keresned, és kimaradnod egy jó buliból, ha a kollégáid evezőstúrát vagy raftingolást szerveznek csapatépítő programnak. De hirtelen megszaporodnak a vízparti nyaralások kínálta élmények is: a napozás-büfézés kombó mellett belekóstolhatsz a jet skizés, szörfözés vagy vízisíelés izgalmaiba is, így bőven lesz miről sztorizgatnod a vakáció után.

 2. Jolly joker a szervezetnek

 A víz az ideális közeged, ha ízületi problémákkal küzdesz, vagy meg szeretnéd előzni azokat, mert az úszás leveszi a terhet a gerincedről. Ezért az ízületek védelme mellett a túlsúlyosak számára is jó ötlet ezzel a sportággal kezdeni az életmódváltást – de idősek is bármikor bátran belevághatnak. Ami pedig a legszebb az egészben: két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen a tempótól függően az úszás erősítő és kardiómozgásként is megállja a helyét.

3. Biztonságban tudhatod pancsoló gyerekedet

Ha stabilan úszol, akkor nem kell frászt kapnod, amikor csemetéd ugrik egy vakmerő fejest a Balaton közepén a vízibicikliről, vagy szédítő tempóban, bravúroskodva landol a vízben a csúszdáról. Biztosan tudhatod, hogy ha neadjisten baj lenne, akkor számíthatsz magadra – de főleg ő rád. Arról nem is beszélve, hogy a kiadós közös úszkálások a gyerekekkel tartalmas, minőségi együtt töltött időt jelentenek, és kedvet csinálhatnak a kicsiknek is a rendszeres mozgáshoz.

4. Jobban kikapcsol egy wellnesshétvége

Eddig maximum pancsolásra vagy ücsörgésre volt lehetőséged a jacuzziban és a termálban, amikor végre-valahára egy wellnesshotelben vagy gyógyfürdőben élvezhetted jól megérdemelt szabadságodat. Frissen szerzett úszástudásoddal viszont alaposabban átmozgathatod a tagjaidat egy aquafitnesz órán, de szauna után tempózhatsz is kicsit a frissítő hideg vízben. Tapasztalatból mondhatjuk, hogy ha sportolsz is a pihenés mellett, akkor a közérzeted nagyságrendekkel jobb lesz – nem véletlen, hogy a vízitornát gyakran épp az orvos írja fel. Arról nem is beszélve, hogy az úszás nyugtató hatása felér egy meditációval, vagyis az idegeid is kellemesen kisimulnak.

5. Tökéletesítheted a technikádat a hatékonyság érdekében

Ha már tudsz úszni, akkor is érdemes időnként lenézni egy kezdő úszóedzésre, vagy magánleckéket venni. Idővel ugyanis könnyen elfelejtheted a pontos technikát, ami még anno a suliban ragadt rád. Főleg, ha nem jársz rendszeresen úszni. Ez viszont csökkentheti a mozgás hatékonyságát, kevésbé erősödsz és fogysz tőle, de nagyobb gond, hogy egy-egy rosszul kivitelezett mozdulat akár sérülésekhez is vezethet. Előzd meg egy úszóbérlettel! Merre is van a legközelebbi uszoda?

Fotók: pexels

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!