5 téli tipp a szabadtéri sportok barátainak

Nem kell téli álomba merülnöd csak azért, mert a hőmérő higanyszála mínuszba csúszott: nagyjából -10 fokig még biztonságosan sportolhatsz a szabadban – anélkül, hogy károsítanád az egészségedet. Feltéve, hogy vigyázol magadra. Már mondjuk is, hogyan csináld.

1. Jól melegíts be!

Könnyen kikészülhetnek az ízületeid, ha rendszeresen bemelegítés nélkül indulsz útnak a hidegben. Vigyázz rájuk: télen semmiképp se blicceld el azt a pár percet. A legjobb, ha a bemelegítést még bent, meleg helyen végzed el. Közben tedd rá a ruhád a radiátorra, hogy addig se fázz, amíg az első kilométerek alatt beindul a tested hőtermelése.

2. Óvd a bőröd!

A hideg és a szél szárítja a bőrt, ezért télen hatóanyagokban gazdagabb krém való az arcodra és a kezedre is. Inkább zsíros legyen, mint hidratáló, azaz vizes állagú, mert a víz miatt akár meg is fagyhat a bőröd, és csúnya, vörös foltok viríthatnak rajta. A téli napfény csalóka: ilyenkor is könnyen le lehet égni, ezért jó, ha pluszban verejtékálló fényvédőt is használsz.

3. Öltözz profi módon!

A réteges öltözködés télen alap, a kulcs pedig a rétegek anyagminősége. Alulra egy technikai öltözetet húzz, ami elvezeti a vizet, és tesz róla, hogy ne tocsogj az izzadságban.  A pamutot inkább tedd el más évszakra, mert túl gyorsan párologtatja a nedvességet, ezért esélyes egy megfázás. Ezután jöhet egy melegebb réteg, pl. egy melegítő- vagy termofelső. Végül a kabát, ami jól állja a szelet. A sapka se maradjon otthon, mert az izzadság jelentős része a fejeden át távozik. Cipőből ilyenkor egy stapabíróbb verzióra van szükség: a bordázott talp a csúszós utak miatt elengedhetetlen. Ami a hőérzetet illeti: ne abból indulj ki, hogy nyugalmi állapotban hogy érzed magad. Az az optimális, ha induláskor még kicsit fázol, de mozgás közben már komfortos a testhőmérsékleted.

4. Védd a torkod!

A hideg nem a torkod barátja, ezért lehetőleg ne a szádon át kapkodd a levegőt. Ha az orrodon veszed, akkor egy kicsit fel tud melegedni, mielőtt a tüdődbe ér, így sokkal kisebb sokkot jelent a szervezetednek. Ha pedig egy sálat is teszel a szád elé, és azon keresztül lélegzel, azért különösen hálás lesz a tested – főleg, hogy télen sokszor a szmoggal is számolni kell. Legyél óvatos a folyadékpótlással is: bár ez ugyanolyan fontos, mint más évszakban, nagy hidegben leginkább meleg vagy langyos tea való a kulacsodba.

5. Edzés után öltözz át!

Egyik évszakban sem okos ötlet hagyni, hogy rajtad száradjon meg a ruha, de télen különösen próbára teszi az immunrendszeredet. Az a legjobb, ha sportolás után rögtön leveszel minden magadról, meleg vízzel lezuhanyozol, és átöltözöl. Aztán jöhet a jól megérdemelt pihenés – lehetőleg szintén egy fűtött helyen!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!