Urszinű Marietta 34 éves, Győrben él, óvónőként dolgozik. 68 kilós fogyásáról nagyon objektíven és szakszerűen tud mesélni, a sikert nem a szélsőségek, hanem a következetesség és a jó döntések hozták meg.

– Egy Győrhöz közeli faluban, Nyúlon dolgozom, nagyon szeretem ezt a helyet, a nagyszüleim éltek itt – kezdi Marietta. – Az emberek kedvesek, a csoportom sportos, sokat mozgunk a szabadban. Mindig viszek valami újdonságot a gyerekek életébe, hogy a mozgás ne nyűg legyen, például TRX-kötelet, de így sem könnyű. Úgy meg pláne nem, hogy nagyon jellemző a szülők részéről a gyerekek túletetése, ezzel már kicsi korban megalapozzák az elhízást, ez szomorú és dühítő is egyben.

Gyerekként gyűlölte a testnevelés órákat

Te gyerekként mennyire voltál mozgékony?

– Soha nem vonzott a mozgás, az iskolai testnevelés órákat kimondottan gyűlöltem, mindig azon törtem a fejem, hogy miként lehetne hosszútávon mentesülni alóla.

Aztán valahogy felnőttfejjel mégis belevágtál. Mikor?

– 2017 augusztusában kezdtem el ezt a varázslatos utazást, ami a mai napig tart konditermi és funkcionális edzésekkel.

Mi motiválta a sportágválasztásodat?

– Az ember ott keres első körben, ahol úgy érzi, jó kezekbe kerül, nekem ez a konditerem világa volt. Süle Szilvia edző segített másfél évig. Színvonalas, változatos edzésekkel tanított meg a helyes kivitelezésre és arra, hogy számos lehetőség áll rendelkezésemre, hogy ne legyen egyhangú a mozgás.

Hány kilót fogytál?

– 68 kiló az összesített jelenlegi fogyásom.

Hogy nézett ki nálad a fokozatosság?

– Kezdetben öt napot edzettem: két súlyzós edzés vagy funkcionális és három kardió edzésem volt. Ahogy jöttek az eredmények, heti hat edzésem lett három súlyzós vagy funkcionális, és három kardió, utóbbit idővel futással váltottam ki. A vírushelyzet és a konditermek bezárását követően, hiit edzésekkel kezdtem el karban tartani a testem, ami eddig, úgy érzem, a legjobb edzésforma nekem.

Amire nagy súlyvesztésnél figyelni kell

Mire ügyeltél a legjobban? Azért egy ilyen nagy fogyásnál rengeteg buktató van.

– Az étkezésekre és a testápolásra. Ekkora mértékű súlyvesztésnél a bőr rugalmasságának támogatása nagyon fontos. Szerencsés vagyok, mert a lassú fogyással és a jó makro tápanyagokkal sikerült úgy változtatni a testemen, hogy nem látszik mára, hogy valaha 130 kilót nyomtam.

Miben változtatta meg az életedet a sport?

– Megmentette az életem, ez nem túlzás. Nem csak új külsőt kaptam, de minőségi életet élhetek. A fejembe lévő félelmek is tovaszálltak, az „ez nekem nem megy”, „erre én képtelen vagyok” gondolatok nincsenek többé, és átvette a helyüket a „csak azért is megcsinálom” életérzés.

Mit jelent neked a mozgás, az egészségesebb életmód?

– A mozgás az élet, a szabadság, az önismeret és a boldogság. A tudatos táplálkozás és az örömteli mozgás az, ami megadja a szabadságot, a kellemes fáradságot.

Érzed-e, hogy mentálisan is fejlődsz, lelkileg is tölt?

– Nagyon sok lelki eredetű bizonytalanságot helyre tud tenni a mozgás. Nyilván nagyon sok belső munkára is szükség van ehhez. Sokan hangoztatják, hogy ”minden fejben dől el” és én úgy érzem, hogy tényleg nagyon nagy igazság van benne. Gondolatainknak teremtő ereje van. Elképzeltem magam, hol szeretnék lenni 5-10 év múlva és minden nap teszek érte. Sokat segít a mozgás az összpontosításban, ha egy nehezebb napom, vagy hetem van.

A halogatás és a következetlenség a legnagyobb hiba

Hogy sikerült a mindennapjaidba adaptálni az új életviteledet?

– Kezdetben komoly logisztikai feladatnak tűnt a sportolás, ami már csak perceket vesz igénybe. Vasárnap átnézem a következő hetemet (időjárás, munka szempontjából), kitűzöm a célokat és rugalmasan alakítom, ha esetleg változnak a körülmények. Mindig találok megoldást. Ennek ellenére vannak spontán ötletek, kirándulás, sziklamászás, futás vagy kerékpározás.

Mennyire tartós ez a változás?

– 2017 óta sok idő eltelt, az új életem negyedik születésnapját ünnepelhetem augusztusban. Abszolút, tartható egy egészséges életvitel jojo effektus nélkül. Lassan szeretnék családot alapítani, szeretném ott is továbbvinni ezt az életmódot. Egészségesen, biztonságosan eligazodni egy megváltozott életkörülményben.

Csinálsz most is valamilyen kihívást?

– Igen, a 75 napos hardchallenge-et, ahol 5 pontnak kell minden nap megfelelni. 45 perckültéri és beltéri sportolás, napi 10 oldal könyv olvasása, 4 liter víz elfogyasztása, egy diéta követése (csalás nélkül) és napi 1 szelfi. Azt gondoltam, hogy ennyi sportolással, ami az előéletemben van, nem érzékelek a külsőmön majd változást. A változás legmérhetőbb pontja inkább a mosolygás és a jó kedv. Boldog vagyok, egyedül, békében önmagammal. Sok visszajelzést kapok. Mi változott? Biztos új férfi van a dologban? Ezeket kérdezik. Pedig csak jól érzem magam a bőrömben és a pozitív gondolataim körében.

Keresed-e az új feladatokat?

– Mindig. Legyen még 100 évem, hogy meg is tudjam valósítani őket.

Mit ajánlasz annak, aki most kezdi?

– Minél előbb kezdje el a saját utazását, mert fantasztikus dolgok fognak történni vele is.

Mik a tipikus hibák, hol lehet a leginkább elbukni?

– Halogatás, majd holnap, majd jövő héten… Ez a pici belefér… úgyis lemozgom… (hát ez ritkán valósul meg) Sajnos a monotóniatűrésnem minden emberben van meg, ezért tartom fontosnak a széles spektrumú mozgást, adhat egy új lendületet, ha másban is jól, sikeresnek érezhetjük magunkat. Legyenek céljaink rövid és hosszútávra is, szerintem az ebből adódó motiváltság a titka mindennek.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!