8 trükk, amivel rendszeres sportolásra motiválhatod magad

Kezdődik a kedvenc sorozatod, hullafáradt vagy, koszos az edzőcuccod, messze van az edzőterem, teleetted magad tortával, ezért már úgyis mindegy… A kifogások sora végtelen, ha arról van szó, hogy neki kellene látni edzeni. De van fény az alagút végén: összeszedtük neked a legrafináltabb trükköket, amikkel elkerülheted az önátverést, és könnyebben ráveheted magad a mozgásra.

1. Csalogasd elő a benned rejlő motivációt!

A motiváció pontosan olyan érzés, mint a többi: jön és megy. Ahogyan nem tudsz boldog, dühös vagy szomorú lenni a nap 24 órájában folyamatosan, ugyanúgy lehetetlen állandóan motiváltnak lenned. Ezért ezt ne is várd el magadtól! Helyette inkább kezdd el a mozgást, akár ímmel-ámmal, félgőzzel is, mert nagy eséllyel közben bele fogsz lendülni, és fokozatosan egyre jobban megy majd. Evés közben jön meg az étvágy – a motiváció pedig mozgás közben.

2. Tartsd magad egy fix határidőhöz!

Emlékszel, hogy vizsgaidőszakban mennyire motivált a legközelebbi vizsga időpontja? Legkésőbb az utolsó éjszakákon valószínűleg már te is nagyon tepertél. Ha a sportolást is egy fix, mozdíthatatlan határidőhöz kötöd, akkor nagyobb eséllyel fogsz cselekedni. Kiválaszthatsz például egy konkrét futóversenyt, ahová jó előre befizeted a nevezési díjat, hogy tutira ne hagyd ki.

3. Tegyél jót másokkal is, ne csak magaddal!

Sokszor másokért többre vagyunk képesek, mint önmagunkért. Gondold végig, kiken segíthetsz még azzal, ha jó formában vagy! Például jobban tetszel a párodnak karcsúbban; vagy többet tudsz játszani és bringázni a gyerekeddel, mert bírod a strapát fizikailag; sőt: táncolhatsz az unokád esküvőjén, mert egyrészt megéred, másrészt nem hagy cserben a lábad idősebb korodban sem. De szupermotiváló az is, ha egy jótékony futóversenyen gyűjtöd a kilométereket a rászorulóknak vagy egy neked fontos ügy szolgálatában.

4. Szembesítsd magad az eddigi teljesítményeddel!

Ha mindig beikszeled a naptárban, amikor sikerült sportolnod, akkor egy idő után már rengeteg, szemmel látható bizonyítékod lesz rá, hogy igen, meg tudod csinálni. Csak nézz rá a sok ikszre, amikor úgy érzed, nincs erőd edzeni: ha 10-szer ment, akkor 11-edszerre is menni fog! A legjobb, ha ki is ragasztod otthon egy olyan helyre, ahol gyakran látod.

5. Célozd be a legközelebbi edzőtermet!

A motivációd szintje rohamosan csökkenni kezd, ha egy fárasztó nap után a város másik végén lévő edzőterembe vagy sportpályára kell(ene) elfurikáznod. Teljesen jó lesz az otthonodhoz legközelebbi sarkon lévő is! Így rögtön edzőruhában is mehetsz, nem kell sporttáskát vinned, sőt: akár a zuhanyzást is megoldhatod otthon. Máris három kifogással kevesebb!

6. Pörgesd fel magad zenével!

A zene az érzelmeidre hat, és ahogyan már említettük, a motiváció is egy érzelem, így aztán azt is lehet stimulálni pár ütős számmal. Persze ekkor még mindig előjöhetsz azzal a kifogással, hogy nincs időd összerakni egy playlistet. Sebaj: az online zenestreamelő appokban előre összeállított workout listákat is találsz. Szóval csak a play gombot kell megnyomnod!

7. Sportolj másokkal együtt!

Ha személyi edzőhöz jársz, vagy barátok társaságában mozogsz, akkor jobban ég az arcod, amikor netán lustaságból kihagysz egy-egy edzést, mint ha csak saját magadnak kell megfelelned. Nincs sunnyogás, ez pedig nagyon motiváló tud lenni. Egy csoportos óra közepén szintén ritkán adja fel az ember, hiszen mások is látják. A közös edzés ráadásul elmélyítheti a barátságokat a rendszeres találkozók és az öltözőben lefolytatott világmegváltó beszélgetések révén, de csapatépítésnek is remek egy maratont lefutni váltóban.

8. Ötpróbázz jutalmakért!

Jól hangzik, hogy a mozgás jutalma az egészség, a fittség és egy-egy elismerő tekintet, de az ember azért szeret konkrét, kézzelfogható jutalmakat is kapni az erőfeszítéseiért. Viszont az lehetőleg ne fagyi vagy sör legyen, hanem valami hasznos, az egészséges életmód jegyében. Ha ötpróbázóként sportolsz, akkor a megtett távok után pontokat szerezhetsz, amiket idővel garantált adidas ajándékokra válthatsz. Menő edzőruhában pedig szívesebben mész sportolni is. Az meg már csak hab a tortán, hogy a többi ötpróbázóval együtt mozogni szintén extra motivációt jelent. Az Ötpróba mozgalomról itt találsz bővebb infót.

Fotók: pexels, pixabay

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!