A labdarúgás kétségkívül az egyik legnépszerűbb sportág a világon, egyre többen játsszák. A topligáktól kezdve a nemzeti bajnokságokon át egészen a sörmeccsekig, hétről hétre több millióan húznak futballcsukát. Vannak azonban a prémium kategóriás események, amelyek még jobban reflektorfénybe állítják a sportágat.

Ilyenkor általában azok is kezdenek érteni egy picit a focihoz, akik korábban tudomásul vették, vagy egyszerűen elmentek például amellett a hír mellett, hogy a Manchester United kiesett az FA-kupából. De az Eb, az mégiscsak egy Eb! Mert jelen esetben a kontinensbajnokság, vagy annak a selejtezősorozata a prémium kategóriás esemény. A magyarok a szlovákok ellen kezdik meg az Eb-selejtezők sorát. Ebből az apropóból kérdeztünk meg egy szakembert arról, hogy mi a foci titka, azaz miért tud Magyarországon is például kis srácok tízezreinek kedvenc sportja lenni?

„Egyrészt erős marketinggel bír a labdarúgás, hiszen a sporttelevíziók jóvoltából a világ legjobb bajnokságait bárki láthatja hétvégenként, másrészt ez a sport olyan közösséget teremt a pályán, a lelátón, amelyhez nem hasonlítható más közeg. A titok, ha van ilyen, szerintem itt húzódik meg” – mondja Halgas Tibor, a Merkapt SE labdarúgó szakosztályának vezetője.

Mikor érdemes elkezdeni?

A szakember szerint focizni bárki elkezdhet, mert ha egy pici érzéke is van a sportághoz, olyan közösségteremtő ereje van, amely máshol nem átélhető.

 „Ha viszont a gyerekekről beszélünk, már 6-7 éves korban érdemes elvinni olyan klubhoz, egyesülethez, ahol van jó utánpótlásképzés, hiszen a későbbi – esetleg profi pályafutás során – már az ebben a korban kapott alapok is meghatározóak. Fontos, hogy a korának megfelelő képzést kapja a gyerek, mert csak úgy tud fejlődni, ehhez meg szakember kell. Mi a Merkapt labdarúgó szakosztályánál ezt próbáljuk biztosítani, és ettől a kortól felfelé várunk mindenkit, kezdőt és haladót egyaránt”  – mondja Halgas Tibor

A foci még mindig a legolcsóbb sportok egyike

Sportágválasztásnál mindig felvetődik a kérdés: mennyibe kerül ez a szülőnek? Halgas Tibor szerint össze sem hasonlítható olyan sportágakkal, ahol külön edzőre van szükség, vagy speciális környezetet igénylő mozgásformákkal. „A felszerelés sem kerül túl sokba, és a tagdíj befizetése után máris a közösséghez tartozhat a gyerek. Persze, a későbbiekben ha komolyabban űzi a labdarúgást, akkor növekednek a költségek, de gyerekkorban azt gondolom a labdarúgás még mindig a legolcsóbb sportok egyike. És nem győzöm mindig hangsúlyozni: nem lesz mindenkiből élsportoló, de az, amit itt kap egy gyerek a focipályán, az a későbbi karrierje során is kamatoztatható. Megtanul csapatban gondolkodni, és egy életre szóló baráti kapcsolatokat alakíthat ki.”

Fotó: pixabay

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!