A kajak-kenu világának válasza az ötkarikás játékok elhalasztására

Kajak-kenusaink világszerte ismertek eredményességükről és a tokiói olimpián is fényesebbnél fényesebb medálokat várhatunk Tőlük. A NOB döntése értelmében erre azonban csak 2021 nyarán kerülhet sor, elhalasztották a Japánban rendezendő ötkarikás játékokat. Íme, a sportági vélemények!

Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos osztotta meg Velünk véleményét a tokiói olimpia elhalasztásáról, miután értesült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéséről.

„Csak idő kérdése volt, hogy megszülessen a hivatalos állásfoglalás a NOB részéről. Abszolút racionális döntésnek tartom, azt gondolom, hogy átgondoltan és ésszerűen határoztak. A kialakult helyzetben nem tudnak a sportolók felkészülni, vannak, akik karanténban vannak, elmaradtak a kvalifikációs versenyek, felfüggesztették a dopping ellenőrzéseket, lehetetlenség lett volna a fair play jegyében megrendezni a 2020-as olimpiát. Az egész életem a sportban telt, és mint sportoló, mindig is mentem előre és vágytam a küzdelemre, de most nem az a fontos, hogy ki mit érez. A világon most az a legfontosabb, hogy megfékezzük a járványt és ehhez kellett, hogy megszülessen ez a döntés.”

Storcz Botond versenyzőként és szövetségi kapitányként is átélte már az olimpiát, így mindkét élethelyzetet ismerve hitelesen tud nyilatkozni.

„Biztos vagyok benne, hogy a versenyzőknek nehezebb, de abban is biztos vagyok, hogy várták már a végső döntést, hogy ne legyen körülöttük ez a bizonytalanság. Nagyon nehéz fizikálisan és mentálisan is a kialakult helyzet, hiszen az élsportolóknak úgymond percről-percre bioritmusuk van, most ehhez kell alkalmazkodni és elfogadni az olimpia elhalasztását. Természetes, hogy szövetségi kapitányként is nagyon nehéz lehet megélni ezt, hiszen most időzíteni kell és újabb egy évre felkészíteni a versenyzőket.”

Hüttner Csabát, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányát sem érte váratlanul a hír az ötkarikás játékok elhalasztásáról.

„Most az emberélet a legfontosabb! Szövetségi kapitányként az a feladatom, hogy a versenyzőinkben fenntartsam tüzet és hogy szövetségként, sportszervezetként biztosítani tudjuk a feltételeket, hogy az álmaikat megvalósíthassák – még ha egy évvel később is.”

Hüttner Csaba azt is elárulta, hogy személy szerint is mindent megtesz a vírus megfékezéséért és már túl van két önkéntes szűrésen is.

Kozák Danutát, ötszörös olimpiai bajnok kajakosunkat is elértük a 2020. évi nyári olimpiai játékok elhalasztásával kapcsolatban, kérdésünkre elmondta: „Most az emberek egészsége a legfontosabb, megértem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését. Én a családommal önkéntes karanténban élek és egyéni edzéseket végzek. Bár nyílt vízen edzem, de úgy szervezem az edzéseimet, hogy még a vízre szálláskor se találkozzak senkivel.”

Érdeklődtünk arról is, hogy az egy éves halasztás milyen nehézséget okoz a felkészülésben, amire profi sportolóként így válaszolt: „A plusz egy év nem oszt, nem szoroz. Még nagyon kevés idő telt el a bejelentés óta, nyilván újra fogják szervezni a következő év versenyeit, ha ezek meglesznek, ezekre kell felkészülni.” – zárta mondandóját a kiváló sportolónő.

Forrás: Magyar Hírlap/Hegedüs Róbert

Csabai Edvin, tizenhétszeres maratoni világbajnok kenus, a Magyar Edzők Társaságának sportigazgatója szintén reagált Nekünk a NOB döntésére, mely most alapjaiban határozza meg a sportolók, edzők és sportszakemberek elkövetkezendő versenyidőszakát.

„A sportolók, edzők és a sportszakemberek számára komoly problémákat okozott az elmúlt hetek bizonytalansága és a minőségi felkészülés lehetőségeinek beszűkülése. A mai döntéssel a bizonytalanság bizonyossággá vált, mely az előzmények ellenére komoly traumát jelent az érintett sportolóknak. A történteket fel kell dolgozni, fel kell állni, építkezni kell belőle és vissza kell nyerni a sikerhez elengedhetetlen motivációt. Jelen helyzetben viszont most az a legfontosabb, hogy a hivatalos döntés után most már minden sportoló, edző, sportvezető arra fókuszálhat, hogy otthon, biztonságos körülmények között, egészségüket nem kockáztatva készülhet fel mentálisan és fizikálisan az elkövetkező versenyidőszakra.”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!