Szeptember 16-17-én került ismét megrendezésre a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó a Merkapt Sportközpontban. Ezen a ponton rá is térnénk rögvest arra, hogy hány sportág, hány hangszer, mennyi bajnok és mennyi résztvevő képviseltette és érezte jól magát a rendezvényen azonban az előkészületek alatt ezúttal történtek előre nem megjósolható események. A rendezvény előtt mintegy 18 órával egy „szupercella” döntötte romba a rendezők addigi 4 teljes napi munkáját, melyből végül a látogatók szinte semmit sem érzékeltek a két nap folyamán.

A X. kerületi Merkapt Sportközpontban szeptember 12-én, hétfőn hajnalban gőzerővel kezdődött meg a helyszín építése, hiszen közel 100 sportág és 20 hangszer kipróbálására kellett berendezni a területet. Átgondoltan, a tervek szerint, gyorsan és eredményesen haladtunk, a borús időjárás ellenére csütörtök délutánra már csak az utolsó simítások maradtak hátra, amikor is percek alatt óriási vihar kerekedett. A 105 km/h-s szél sátrakat tett tönkre, fákat csavart ki, táblákat tört apró darabokra és bokáig érő vízátfolyásokat okozott a sportpályákon, illetve a Zeneligetben egyaránt.

Szerencsére a rengeteg segítségnek és a kitartó, fáradhatatlan, éjszakába nyúló munkának köszönhetően a kapunyitás előtt egy órával minden a helyére került, és mindössze egy óriási sártócsa és néhány hiányzó sportági tábla árulkodott az előző esti körülményekről.

A nehéz kezdet ellenére a rendezvény rendkívül sikeres volt, a pénteki napon az óvodai és iskolás csoportok özönlötték el az 5 hektáros területet, szombaton pedig az esős, felhős, szeles időjárás ellenére rengeteg egyéni látogatót és családot fogadhattunk. A kis – és nagyobb korú „sportágválasztók” a korábbi évekhez hasonlóan megismerkedhettek többek között az atlétikával, a labdarúgással, a kerékpárral, de találkozhattak kevésbé ismert sportágakkal is, mint például a nanbudo vagy a teqsportok. A freestyle foci és a kettlebell pedig most először mutatkozott be a kipróbálható sportágak között.

Nem csak az új sportágak, de egy különleges bemutató „helyszín” is vonzó lehetett a látogatók számára. A Hydropool jóvoltából egy ellenáramoltatós medence biztosított lehetőséget a vízi sportágak képviselőinek a vízbe csobbanásra. Még Cseh László úszó és Kiss Gergely vízilabdázó is megmártózott, sőt nem mindennapi passzolgatásnak lehettünk szemtanúi Laci és Gergő között. Természetesen az ifjú vízipólósok sem maradhattak ki a „buliból”, nagy örömmel szálltak be Gergő mellé a medencébe.

Az előbb említett olimpikonok mellett számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok tisztelte meg jelenlétével a Nagy Sportágválasztót, mint például Milák Kristóf, Baji Balázs, Bernek Péter, Dombi Rudolf, Késely Ajna, Szűcs Luca, Gémesi Csanád, Siklósi Gergely, Hosnyánszky Norbert, Pap Bianka, Varga Ádám, Nádas Bence és Tótka Sándor.

Rendkívül népszerű sportági helyszínnek bizonyult még Ujvári Iza rendhagyó testnevelés programja a pénteki napon, rengeteg gyermek rohamozta meg a VB 4. helyezett footgolf játékost, az Exatlon All Star bajnok csapatának versenyzőjét egy-egy fotó, aláírás vagy éppen futam és pályakipróbálás erejéig.

Azok, akik a zene miatt érkeztek vonós, fúvós, billentyűs és ütős hangszereket egyaránt megszólaltathattak, szakképzett zenei oktatók útmutatásai alapján. A Nagy Hangszerválasztó színpadán is nagy volt a forgalom, hiszen egész nap egymást váltották a fellépők, mindig ütemes taps és szívélyes fogadtatás mellett a közönség részéről.

A rendezvény nem jöhetett volna létre támogatóink nélkül. Köszönjük a Honvédelmi Minisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Kőbánya Önkormányzatának, a Raiffeisen Banknak, a Pappas Mercedes Benznek, a Merkaptnak, a Hydropoolnak, a Kifli.hu-nak, a Khell Food-nak és a Viwa Víznek.

Természetesen a megjelenő sportági képviselők és zenei oktatók áldozatos munkája és felkészültsége, kitartása is elengedhetetlen volt. Ezúton köszönjük nekik is!

Legközelebb május végén kerül megrendezésre a Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó Budapesten, Kőbányán!

Találkozzunk ismét a Merkapt Sportközpontban!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!