Sok szó esik a flow jelenségről, arról viszont valamivel kevesebb, hogy milyen fontos szerepe van a sportban. Pedig valószínűleg te is érezted már azt, hogy szinte szárnyakat kapsz, amikor éppen jól megy az edzés vagy a versenyzés. De hogyan idézhető elő gyakrabban ez az euforikus érzés?

Mi a flow élmény?

A flow élmény, más néven áramlatélmény fogalmát egy magyar pszichológusnak, Csíkszentmihályi Mihálynak köszönhetjük. Egy olyan örömteli, áramlásszerű, szinte euforikus állapotról van szó, amikor teljesen belemerülsz egy tevékenységbe, nagyon motivált vagy, de mégsem erőlködsz. Ilyenkor úgy érzed, hogy szinte bármire képes lennél, tele vagy lelkesedéssel és energiával. Ha rendszeresen sportolsz, akkor talán neked is ismerős a jelenség: a futók runner’s high-nak hívják. Ez az az állapot, amikor egyszerűen azért sportolsz, mert jólesik.

Már az ősember is…

Kutatók szerint eredetileg valószínűleg fontos szerepe volt ennek az állapotnak az élelmet vadászattal megszerző őseinknél. Ahhoz ugyanis, hogy sikerüljön elejteni a vadat, gyorsan kellett futni, hiszen létkérdés volt, hogy lesz-e mit enni. A flow állapot feltehetően abban segített a vadászoknak, hogy kitartsanak egészen addig, amíg meg nem szerzik a menekülő vacsorát. Ne állítsa meg őket például az, hogy a hosszú hajszától sajognak az izmaik. A mozgás hatására felszabadul ugyanis a boldogsághormonként ismert endorfin, ami többek között fájdalomcsillapító hatásáról ismert.

Hogyan érheted el? 

Visszatérve a sportra: a flow leginkább akkor jön létre, amikor alapvetően élvezel egy feladatot, például egy rád váró edzést, és az se túl könnyű, se túl nehéz. Vagyis elérhető a cél, de mindenképpen kihívást jelent, ami fenntartja a figyelmedet, így motiváló ereje van. Mindeközben azt érzed, hogy ura vagy a helyzetnek és a testednek. Ezért ha több flow-t szeretnél vinni az edzéseidbe, akkor érdemes ennek figyelembevételével kiválasztani a neked örömet okozó sportágat, és kialakítanod az edzéstervedet.
FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!