Ha egészségről van szó, akkor az egyik legnagyobb mumusnak még mindig a szív- és érrendszeri betegségek számítanak világszerte. Magyarországon főleg, hiszen nálunk évente tízezresével kapnak infarktust az emberek. A tét tehát nagyon nagy. A megelőzés egyik leghatékonyabb módszere a sport – mindjárt kiderül, hogy miért.

Mi áll a szív- és érrendszeri betegségek hátterében?

A fő ok általában az érelmeszesedés. Az egészséges erekben még minden akadály nélkül, gyorsan áramlik a vér. Az idővel felbukkanó meszes lerakódások viszont akadályozzák a szervek vérellátását, aminek komoly működési zavar lehet a következménye, olyan súlyos betegségeket okozva, mint például az infarktus. Ez nem hangzik túl biztatóan, de szerencsére sokat tehetsz a megelőzés érdekében. A stressz, a dohányzás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett az egészségtelen táplálkozásban és a mozgáshiányban keresendő a probléma eredője – minél több fronton lépsz fel ellenük, annál kisebb esélyt adsz a betegségek kialakulásának.

Jolly joker a megelőzésben: a sport

A megelőzés terén verhetetlen a rendszeres mozgás, ami szó szerint gyógyír lehet a szervezetednek, mert egyszerre több rizikófaktor ellen is felveszi a harcot. Ezért szuperhatékony: majdnem felére csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ami még a gyógyszerekhez viszonyítva is szép teljesítmény. Ennek legfőbb oka, hogy a sport hatékonyan erősíti a szívizmot, és fenntartja az erek rugalmasságát. A szív így jobban teljesít, és könnyebben juttatja el az oxigéndús vért a szerveidhez. Persze nem egyszeri, kampányszerű felbuzdulásokról beszélünk: a pozitív hatás rendszeres, heti többszöri, minimum 30 perces sportolással érhető el. A mozgás segít megelőzni a szívedet gigászi munkára kényszerítő elhízást is – feltéve, hogy egyébként nem eszel nyakra-főre zsíros és sóban gazdag, kalóriadús ételeket. A stressz szintén nem a szíved barátja, de a sporttal bizonyítottan csökkentheted a benned tomboló hétköznapi feszültséget. Szintén tény, hogy a mozgás a vérnyomás csökkentése mellett a koleszterin-, a vérzsír- és a vércukorszintet is mérsékli. Ennél több ok talán nem is kell, hogy előkeresd a sportcuccodat, és megkörnyékezd a legközelebbi sportpályát vagy edzőtermet. Tipp: ha másokkal együtt jobban szeretsz mozogni, akkor nézz szét az Ötpróba sportprogramjai között!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!