Ahol szó szerint kell érteni a gyermekközpontú utánpótlást

A Sáfár Utánpótlás Egyesület (SUPE) labdarúgó és futsal utánpótlás-képzéssel foglalkozik. Az egyesületnél az a cél, hogy Magyarországon is európai élvonalhoz tartozó játékosokat képezzenek, neveljenek. És akkor itt, ennél a pontnál álljunk meg egy szusszanásnyira! Nevelés és képzés. A Dunakeszi központú egyesületnél mindkét tevékenységet komolyan veszik. Annál is inkább, mert a két dolog szorosan kapcsolódik egymáshoz. És az eredményeik igazolják őket. Mező Dezsőt, az egyesület elnökét kérdeztem.

– Mi a sikerük titka?

– Ha van ilyen, akkor az egyrészt az edzőnk, Safar Iuliu Tony személye, másrészt a közös szemléletünk, melyben a gyerekek, mint egyének fejlődése van a fókuszban. Mi labdarúgókat szeretnénk kinevelni, nem eredményes csapatot teremteni. Úgy vettük észre, hogy a legtöbb utánpótlásedző a csapat sikerében, azaz mérkőzéseken gólokban mért eredményességben látja saját munkájának sikerét, nálunk viszont az egyéneken van a hangsúly! A képességeket, készségeket szeretnénk fejleszteni, az eredmény az egyének tudása és teljesítménye. Az említett szemléletünk egyik része az integrált edzésmódszerek alkalmazása. Igyekezzük megnehezíteni az edzésgyakorlatokat a szélesebb körű és mélyebb hatású képességfejlesztés elérése érdekében. A gyakorlatok a megosztott figyelem igénye mellett az intenzív végrehajtás miatt gyorsítják a gyerekek gondolkodását és képességeik alkalmazását, illetve így az edzésidő alatt több „akcióban” vesznek részt, többet tanulnak, tapasztalnak.

– A közelmúltban nemzetközi futsal tornán vettek részt. Ha jók az információim, a srácok megállták a helyüket külföldön is.

– Igen, a múlt év végén Barcelona mellett, Sant Cugatban vettünk részt egy nemzetközi futsal tornán, ahol spanyol élcsapatok szerepeltek, korosztályunkban (U14 vagy „infantil”) tornagyőztesek lettünk. A tornagyőzelemhez persze gólokon keresztüli eredmény kellett, de ez már a jó játékból következett. A mutatott játékunkat a részt vevő katalán/spanyol szakemberek is elismerték, dicsérték. Ne feledkezzünk meg arról, hogyha futsalról beszélünk, Brazília mellett a katalán a legerősebb régió. Játékosaink már nemcsak hazánkban, de – emellett a torna mellett más alkalmakkor is – fejlettebb futsal és labdarúgó régiókban is bizonyítottak, elismerést vívtak ki.

– Önök elsősorban futsalosokat, vagy ha úgy tetszik, focistákat nevelnek?

– Természetesen a gyerekek választhatnak, hogy a futsal vagy a klasszikus labdarúgás felé mennek majd. Úgy gondolom, hogy mindkettőhöz jó alapokat kapnak. Játékosaink többségében a Dunakeszi VSD igazolt labdarúgói, ahol ugyancsak Safar Tony az edzőjük, aki az egyesületünk névadója. Futsalban pedig első osztályban versenyzünk, gyakrabban magasabb korosztályban. Mi abban hiszünk, hogy senki sem születik labdarúgónak. A focit, mint minden mást, tanulni kell. Ebben a tanulásban akarunk, és – az eredmények azt mutatják, hogy – vagyunk partnerei a fiataloknak.

Íme Safar Tony egyik gólja

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.