Nemcsak a futók, de a futóversenyek száma is gombamód szaporodik: szinte minden hétvégére jut néhány. Ennek pedig nem az az oka, hogy hirtelen a Usain Boltok országa lettünk, sőt: az indulók többsége kifejezetten amatőr. De vajon mi keresnivalód lenne neked hobbistaként egy futóversenyen? Sokkal több, mint gondolnád.

Feldobhatod az edzésrutinodat

A mindennapokban a legtöbb kocogó jellemzően többnyire hasonló terepen fut, ami valljuk be: sokszor halál unalmas tud lenni. A versenyek viszont üdítően megtörik a napi rutint: futhatsz hegyen-völgyön-árkon-bokron át, a Balaton vagy a Tisza-tó körül, extrém sáros és akadályokkal teletűzdelt terepen, az éjszaka közepén a fényben úszó városban, de akár kaphatsz egy kupac tarka festéket is a nyakadba egy color runon. Ha pedig ez nem lenne elég: sokszor felbukkannak önjelölt mókamesterek a versenyeken, akik agyament szereléseket húznak. Ők a saját maguk szórakoztatása mellett téged is jókedvre akarnak deríteni – miért okoznál nekik csalódást?

Motiváció a köbön

Amikor egyedül futsz, akkor legfeljebb te magad veregetheted meg a saját válladat az edzés után. Egy futóversenyen viszont mindig ott nyomulnak az út szélén a lelkes szurkolók, akik kilométerről kilométerre biztatnak. De garantáltan számíthatsz az együtt sportoló tömeg húzóerejére is: a többi futó csúcsra járatott elszántsága elképesztő energiafröccs tud lenni – ami a verseny után is tart egy ideig. És igen, a dolog kölcsönös: a te lelkesedésed pedig nekik ad erőt, így magaddal és másokkal is jót teszel. Ráadásul ha időről időre egy konkrét versenytáv teljesítését tűzöd ki célként, akkor a fix határidő extra motivációt adhat a napi edzésekhez is.

Helyére kerül az önbecsülésed

Bullshit, hogy a futóverseny profiknak való! Felejtsd el a verseny szót, és egyszerűen csak higgy a szemednek: a mezőnyben többnyire akadnak soványak, kövérek, izompacsirták, punnyadtabbak, hamvasak és idősebbek egyaránt. Elvégre az emberek különbözőek: hidd el, te sem fogsz kilógni a sorból! Egy versenyen megtapasztalhatod, hogy mindig vannak nálad jobbak és rosszabbak is, ezért az egyetlen igazán reális cél az, ha önmagadat és a távot akarod legyőzni, nem másokat.

Jófej új embereket ismerhetsz meg

A napi futóedzéseid során gyakran érezheted magányos harcosnak magad, főleg, ha nem a legfrekventáltabb helyeken futsz, és maximum a kutyád tart veled. Egy futóversenyen viszont csupa rokon lélekkel fogsz találkozni, akikkel legalább egy közös témátok már biztosan lesz, ami kezdetnek épp elég is. Legyél nyitott: ismerkedj, csevegj, és lehet, hogy nemsokára azon kapod magad, hogy már együtt utazol újdonsült cimboráiddal a következő vidéki futóversenyre.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!