Aranyérem a téli olimpián

Rövidpályás gyorskorcsolyázóinban bíztunk a phjoncshangi téli olimpiát megelőzően, és ők szállították is az eredményeket. Liu Shaolin Sándor 5. lett 1500 m-en, Jászapáti Petra 6. 1000 m-en, a női váltó 4. helyen végzett (3000 m), a férfi váltó (5000 m) pedig aranyérmes lett, olimpiai rekorddal!

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor alkotta magyar váltó magabiztos versenyzéssel jutott az A-döntőbe.

Az A-döntőt pedig – ugyanebben az összeállításban, olimpiai rekordot korcsolyázva! – megnyerte, azaz

MAGYARORSZÁG ARANYÉRMET NYERT A TÉLI OLIMPIÁN!

Az elképesztő siker értékét még inkább növeli, hogy ez Magyarország első aranyérme a téli olimpiák történetében!

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar váltó ráadásul új olimpiai rekordot állított fel: 6:31:971 alatt értek célba.

Legutóbb 1980-ban nyertünk érmet (ezüstöt műkorcsolyában, a Regőczy-Sallai párosnak köszönhetően), utána 2006-ig pontot sem. Onnantól kezdve viszont nincs téli olimpia magyar pontszerzés nélkül, a rövidpályás gyorskorcsolyázóinknak hála. Már csak emiatt is joggal mondhattuk, hogy a short track az új magyar (téli) sikersportág, de az aranyéremre nincsenek szavak, tényleg.

Érdekesség, hogy Knoch Viktor már 2006-ban is szerzett pontot – 5. lett akkor 1500 méteren, mint ahogy most Liu Shaolin Sándor –, és negyedik (!) téli olimpiáján meglett az érem is, méghozzá arany! Liu Shaoang révén húsz év alatti versenyzőnk is volt a csapatban, de természetesen Liu Shaolin Sándor sem számít idősnek, a maga 22 évével. Burján Csaba szintén nagyot ment a váltóban, ahogy az elődöntőben is. Remek csapatot alkottak, tényleg le a kalappal előttük, és természetesen az őket segítő teljes stáb előtt is.

Gratulálunk! És köszönjük.

Fotó: Derencsényi István / MOKSZ

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!