Nagy múltra visszatekintő, játékos, változatos és élvezetes labdasportág. A mérkőzések három vagy négy nyert játszmáig tartanak, a kiírástól függően. Egy játszma az egyik fél által elért 11 pontig tart, és kettővel kell nyerni. A játékosok két labdamenetenként váltják az adogatást egymás között.

Versenyeket egyes, egynemű és vegyes páros, illetve csapat versenyszámban rendeznek. Az asztaliteniszt 274 cm hosszú, 152,5 cm széles és 76 cm magas asztalon játsszák, melynek közepén egy 15,25 cm magas háló van. A labda átmérője 40 mm. Az ütők mérete nem szabályozott, az asztal (kék vagy zöld), illetve a labda (fehér vagy narancssárga) színe igen.

Az asztalitenisz története

Egyes források szerint már a 12. századi Európában létezett az asztaliteniszhez hasonló játék, de a mai sportág ősének az Angliában, a 19. században teret hódító játékot tartjuk. (Bár az indiaiak szerint tőlük került az angolokon keresztül Európába a játék.)

Érdekesség, hogy Angliában (labda pattogásának hangjáról) pingpong néven szabadalmaztatták a celluloid labdák megjelenésével az addig gumilabdával játszott asztaliteniszt. A Parker cég megvette a szabadalmat az Egyesült Államokra vonatkozóan, és azóta is fenntart egy amerikai pingpong szövetséget, melynek semmi köze nincs a hivatalos Egyesült Államok Asztalitenisz Szövetségéhez.

Az asztalitenisz a XX. század elejére egész Európában elterjedt – és az ázsiai kontinensen is megjelent –, ekkorra kialakult az első egységes szabályrendszere is.

Az asztalitenisz Magyarországon

1902-ben mutatták be hazánkban a pingpongot, 1905-ben rendezték az első országos bajnokságot, a Magyar Asztalitenisz Szövetség 1924-ben alakult meg.

Az első világbajnokság (1926, London) mind az öt versenyszámát a magyar sportolók nyerték! Az első Európa-bajnokságot 1958-ban, Budapesten rendezték.

A nemzetközi eredmények tekintetében az asztalitenisz az egyik legeredményesebb magyar sportág, világbajnoki érmeink száma meghaladja a 200-at, és az Európa-bajnokságokon is bőven 100 fölött járunk a dobogós helyezésekben.

Az asztalitenisz 1988 óta olimpiai sportág, Magyarország két 4. hellyel büszkélkedhet.

Kinek ajánlott?

7-8 éves kortól lehet elkezdeni, az eredményes asztaliteniszezéshez szükséges tudást és képességeket a rendszeres edzéssel és versenyzéssel lehet elsajátítani.

Milyen képességeket fejleszt?

  • állóképességet;
  • koordinációs képességet;
  • ügyességet, gyorsaságot, erőt, hajlékonyságot;
  • ritmusérzéket;
  • reagáló képességet.

Előnyök és hátrányok

Az asztalitenisz egy változatos, szórakoztató labdajáték, ami rendelkezik a sportok általános egészségmegőrző és jótékony hatásaival. Azonban nagy jelentősége van a prevenciónak, mert a szervezetre nem szimmetrikus terhelést mér.

Mikortól ajánlott?

Az asztalitenisz igazán kortalan sportág, kiváló és igazán népszerű szabadidős tevékenység. Versenyszerűen 7 éves kortól akár 40 éves korig is űzhető.

Hogyan kezdjük el?

Az asztalitenisz űzése nincs korhoz kötve, és nem szükségesek hozzá drága sportszerek. Így az érdeklődőnek nincs más feladata, csak beszerezni egy ütőt és felkeresni valamelyik egyesületet, ha komolyabban szeretne asztaliteniszezni. Rengeteg helyen lehet játszani akkor is, ha csak hobbiszinten szeretnénk.

Az asztaliteniszt is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Asztalitenisz Szövetség: moatsz.hu

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!