A mozgás alapesetben valamilyen fizikai aktivitással járó tevékenység, mellyel munkára késztetjük testünket. De mi a helyzet a mentális képességeket igénybe vevő sportokkal? És, ha már „észjáték”, hova helyezzük el a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő e-sportot

Külföldön az elektronikus sportot már valódi kultusz övezi, a fiatal társadalom ezzel a szóval nő fel, hazánkban viszont még csak most kezd elterjedni. Számos kérdés vár megválaszolásra ezzel az új keletű dologgal – szándékosan nem nevezzük egyelőre sportnak – kapcsolatban, így segítségül hívtuk a téma egyik szakértőjét, a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia vezetőjét, Mezei Pétert.

Kezdjük az imént már megemlített, egyik legalapvetőbb kérdéssel, hogy valójában sportnak tekinthető-e az e-sport?

„Ez attól függ, mit tekintünk sportnak. Ha az olyan tevékenységet, ami testmozgással jár, akkor nem, ha azt, ami mindennapos felkészüléssel és rendszeres versenyzéssel akkor egyértelműen igen. Ha sport a sakk és a darts, akkor az e-sport is az. De igazából ezen felesleges is vitatkozni. Az e-sport már egy remekül működő iparág, akár csak a profi labdarúgás, az NBA vagy a tenisz.”

Az iparág első komolyabb pénzdíjas versenyei, külföldön nagyjából 20 éve jelentek meg, de hazánkban is voltak már ilyen jellegű kisebb bajnokságok egy-két évre rá, a folyamat igazi elindulását mégis a 2016-2017-es évekre tehetjük, ekkor kezdett az e-sport egyre elfogadottabbá válni. Ennek köszönhetően mára már egyre gyakoribbak a szponzorok, illetve az állami pénzek és sportklubok megjelenése.

Az egyik ilyen megjelenő, céltudatos és már komoly eredményekkel rendelkező klub a Budapesti Honvéd Sport Egyesület.

„A Honvédnál szerencsére ugyanúgy kezelik ezt a szakágat, mint bármelyik másikat. Persze ez még egy különleges rész a klubon belül, de a cél ugyanaz, mint a többi szakosztálynál, sikeres és eredményes versenyzőket nevelni. Ezt nagyon még senki nem csinálta előttünk, szóval nincsenek erre tuti receptek, eredmények viszont szerencsére annál inkább.”

Milyen előnyei és hátrányai vannak az e-sportnak a hagyományos sportokkal összevetve?

„Előnye, hogy sokkal gyorsabban lehet benne fejlődni és nagy eredményeket elérni, mint egy hagyományos sportban. Még utóbbiban 10-15-20 év mindennapos edzés kell, hogy a világ élére kerülj, itt ez akár 1-2 vagy 3 év alatt is elérhető. Egy e-sportoló akár napi nyolc órát is tud edzeni/játszani, ami egyben hátrány is lehet, mert emiatt elhanyagolhat egyéb dolgokat. Ha viszont ebből él, akkor ez tekinthető a munkájának, ez esetben ez a nyolc órás intervallum már normálisnak mondható.”

Az e-sporté lenne a jövő? Eljöhet az ideje, mikor túlszárnyalja majd a hagyományos sportokat? Erről is határozott véleménnyel bír, és konkrét példákkal támasztja alá azt a szakosztály vezetője:

„Manapság már az e-sport versenyek sokkal profibbak és látványosabbak, mint sok hagyományos sportverseny, az érdeklődés és a díjazás is sokkal nagyobb. Hogy ez milyen hatással lehet a többi sportra? Ezt így konkrétan nem lehet megmondani, de már számos területen előrébb jár az e-sport, kiemeltként tekintve a díjazást. Ha például csak azt vesszük, hogy van olyan e-sport verseny, ahol a díjazás szinte egészét a rajongók „dobják össze”. Így fordulhat elő, hogy például a Dota2 nevű játék legutóbbi világbajnokságán a szervezők 1,6 millió dollárt tettek bele a díjazásba, még a közösség összesen 32 millió dollárt gyűjtött össze.”

Kétségtelen, hogy az e-sport töretlenül fejlődik, egyre nagyobb tömegeket mozgat meg és ez által könnyen a jövő sportjává válhat. Azt gondoljuk, mint lehetőséggel és a ténnyel, hogy a sport új, ilyen vagy ehhez hasonló irányt is vehet, mindenképpen számolni kell.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!