A testedzés és a fizikai aktivitás mellett legalább annyira, de talán még fontosabb, hogy fejben, mentálisan egyensúlyba kerüljünk. Elég erősek legyünk szembenézni a kihívásokkal, legyőzni a félelmeinket, kitartani a rosszabb napokon és megtalálni azt a motivációt, amellyel eredményesek lehetünk az élet bármely területén. Az első lépés egyszerűbb, mint hinnéd. Végy a kezedbe egy könyvet és kezdj el olvasni!

Most, a kényszerű karantén ideje alatt, talán még fontosabb, hogy a testünk mellett az agyunkat is eddzük, és időt szánjunk olyan dolgokra, melyekre máskor talán nem lenne lehetőségünk. Az olvasás is egy ilyen lehet. Számos könyv lehetőséget ad arra, hogy motivációt merítsünk, hogy tanuljunk belőle, hogy kikapcsoljon, és igazán átadhassuk Neki magunkat. A következő sport témájú, önéletrajzi könyvvel Nekem ez teljes mértékben sikerült. 🙂

Az én könyvem: Én, Zlatan Ibrahimovic

Amikor „A Kása” után újra eljött a pillanat, hogy könyvajánlót írjak, gondolkodás nélkül Zlatan Ibrahimovic önéletrajzi könyvére esett a választásom. Régen olvastam, így beletelt egy kis időbe, ameddig ismételten végigmentem rajta, de mindenképpen szerettem volna, ha újra kihozza belőlem azokat az érzéseket, melyeket akkor éreztem, amikor először olvastam. Hiszen így tudok csak igazán hiteles lenni számodra. 🙂

Már a rövid előszó betekintést enged abba, hogy mire is számíthatunk. Zlatan. Ki ne hallott volna már a Svédországban született, de bosnyák és horvát felmenőkkel rendelkező labdarúgóról? Rengeteg cikket olvasunk, képet látunk róla, melyek különcségét, határozottságát, már-már nagyképűségét jelzik, akár vicces, akár elgondolkodtató, akár már-már megbotránkoztató formában. De nem volt ez mindig így… jobban mondva oka van, amiért most ezt a Zlatant csodáljuk, vagy éppen ítéljük el.

Én is kíváncsian kezdtem bele legelőször ebbe a könyvbe, nem tudtam mire számíthatok, csak abból indulhattam ki, amit láttam, hallottam eddig a svéd származású focistáról. Az első fejezetben nem is ért meglepetés, a Barcelonában töltött időszakába tekinthettünk bele, ezzel jócskán előugorva a karrierjében. Már akkor érződött a könyv különleges, szabados, fiatalos nyelvezete, mely gördülékennyé, „emberközelivé”, vonzóvá teszi az olvasmányt.

A második fejezettől indul igazán a történet, Zlatan, saját gyerekkorába repít vissza minket. Többek között szó esik nem mindennapi családi helyzetéről, a szüleiről, a testvéreiről, azokról a körülményekről, melyek jószerivel sem nevezhetőek „átlagosnak”, főként, ha a történet középpontjában egy olyan ember áll, mint Zlatan. Szenvedélyességéhez bizonyára hozzájárult „balkáni” vére, mely nem egy, nem kettő helyzetben megnyilvánult, kezdve a fiatalkori bringalopástól, egészen a verekedésekig.

Ha egyetlen szót kellene kiemelnem a könyvből vagy mondanom Zlatanról, azaz ADRENALIN lenne. Érzékelhetően mindig, minden helyzetben ezt keresi. Talán fogalmazhatok úgy, hogy kell, hogy érezze, hogy él. Nem zárkózik el a vitáktól, a verekedésektől, a lopástól, minden bajból kiveszi a részét. Egyszerre fegyelmezett és vad, ahogyan saját maga is fogalmaz a könyvben. A saját szabályai szerint élt, de sosem felejtette el, hogy honnan jött. Kemény gyerekorra során jó pár leckét megtanult, amit aztán egész karrierje során „kamatoztatni” tudott, vagy így, vagy úgy.

Számára a labdarúgás volt az egyetlen dolog, amely kiutat mutathatott Rosengardból, a városból, ahol felnőtt. Ez volt az identitása alapja, más volt, mint a többiek. Talán ezért lett az, aki. A Malmö felnőtt csapatában és a svéd nemzeti válogatottban való bemutatkozása után, nagyot fordul Vele a világ. Célt talál, egy célt, amelyen keresztül sikereket érhet el. Mindent erre tesz fel. Ronaldo videóit nézi az interneten, a cseleit, a trükkjeit, a labda fedezését pedig az utcában játszó gyerekek segítségével tanulja meg. Egész életében arra vágyott, hogy figyeljenek rá az emberek, hogy ne a rosengardi fenegyerek, hanem a legjobb és legmenőbb labdarúgó legyen. A teljesítménye, az edzők és a közönség visszajelzése pedig előbb vagy utóbb, de a tehetségét igazolja. Végre van oka hinnie, hinnie magában és a tehetségében.

Hogy mennyire tud élni ezzel a lehetőséggel? A kis, svéd városkából előbb Hollandiába, az Ajaxba, majd Olaszországba, a Juventusba és az Interbe, majd Spanyolországba, a Barcelonába, és vissza a „csizmába”, a Milanba vezet az útja. A könyv olvasása közben együtt járjuk végig ezeket az országokat, csapatokat Zlatannal, és ismerjük meg egyre jobban személyiségét, viszonyulását csapattársaihoz, edzőihez, a klubok vezetőihez és a szurkolókhoz. Öt csapat, rengeteg játékos, annál is több mérkőzés és megszámlálhatatlan élethelyzet, mely mind-mind, más és más tulajdonságokat hoz a felszínre, más és más aspektusból látjuk ugyanazt az embert.

Hogyan reagál arra, amikor megszületik első gyermeke, Maxi? Hogyan viseli el a terhet, hogy olyan csapatot kell a csúcsra juttatnia, mely tizenhét éve nem nyerte meg a scudettót? Mikor és miért tetováltatta magára a szimbólumokat, melyek oly sokat jelentenek Neki? A háza bejáratának falán lévő festmény miért két lábat ábrázol? Mit érez, mikor Pep Guardiola teljesen figyelmen kívül hagyja, összetörve így régóta dédelgetett álmait? Milyen emléket őriz róla Rosengard városa, ahol minden elkezdődött?

Mondjuk úgy, hogy megadtam az alaphangot, az alaphangulatot ahhoz, hogy Te magad találd meg a fentiekben feltett kérdésekre a választ, és lásd a könyvön keresztül azt a Zlatant, akit Te szeretnél. Bizonyosodj meg Magad arról, hogy ki, az igazi Zlatan Ibrahimovic. 🙂

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!