Egy sportág mely ötvözi az ismert küzdősportok jellegzetességeit, önvédelemre és önfegyelemre tanít, edzi a testet és a lelket, segít elsajátítani a becsület és a tisztesség fogalmát, és nem utolsósorban folyamatosan fejlődik, minél előbbre törve így a harcművészetek világában. Íme, a kempo.

A kempo az egyik legösszetettebb sportág, mely a tradicionális távol keleti harcművészeten alapul, de állandóan megújul és fejlődik. Megtalálhatóak benne a karate alapállásai, lépései, ütései, védései, a thai-boksz rúgásai, a judo, a jitsu, a birkózás fogásai, földre vitelei, fojtásai. E mellett az európai ember kultúrájához kialakított harcművészet tartalmazza az önvédelmi technikákat és a formagyakorlatokat is.

Az 1982-ben létrejött Magyar Karate Szövetség All Style Szakbizottságán belül, 1985-ben alakult meg a kempo szakág. 1996-ban a nagy kempós társadalom két részre szakadt, a tábor egyik fele a Zen Bu Kan Kempo Sportszervezethez, a másik a Magyar Kempo Szövetséghez tartozott.

A sportágismertető cikkeink alapjául szolgáló kérdéseket ezúttal, a 2005-ben, a Magyar Kempo Szövetség elnökének választott, Lacza Ádám Illésnek tettük fel.

Mikor és kiknek érdemes elkezdeni ezt a rendkívül összetett küzdősportot?

„A kempot 6-7 éves korban a legideálisabb elkezdeni, azaz az iskola megkezdésével érdemes a gyermeket kempo oktatásra beíratni. Az első időszakban a koordinációs képességek fejlesztésére és az alaptechnikák elsajátítására helyezzük a hangsúlyt, továbbá az önfegyelem, a tisztesség és a kitartás elsajátítása a cél, mely minden küzdősport alapja.

Mindenkinek ajánljuk ezt az összetett önvédelmi harcművészeti irányzatot, aki szeretné meg tanulni az önvédelmet és edzeni testét-lelkét. A kempo sportágazatán belül lehetősége van mindenkinek kipróbálni önmagát az éles szituációkban, de természetesen ez nem kötelező és lehet kizárólag az edzéseken a képzésre, a fejlődésre koncentrálni.”

Milyen költségekkel jár, és milyen képességeket fejleszt?

„Az első időszakban semmi extra költség nincs az edzésdíjon kívül. Amennyiben a kezdő kempoka megszereti az irányzatot, úgy választása szerint a formaruha (kempo gi) és a védőfelszerelések beszerzése kötelező, hogy óvjuk a fejlődő szervezetet az edzések során bekövetkező fizikai behatásoktól.

A kempo oktatás során a fiatalok megtanulják az alapkövetelménynek számító becsület és tisztesség fogalmának gyakorlati alkalmazását. E mellett a kitartás, az önfegyelem, a társak tisztelete szintén fontos, alapvető értéke a kempos közösségnek. Természetesen a koordinációs képességek, a koncentráció és a kitartás is fokozatosan fejlődik az évek során.”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!