Az Ötpróba programmal 24-en utazhatnak Tokióba!

Az Ötpróba, az ország egyik legnagyobb, több évtizedes múltra visszatekintő szabadidősport-közössége ismét megállapodást kötött a Magyar Olimpiai Bizottsággal, hogy egyesített erőkkel tehessenek még többet a hazai szabadidősport fejlődéséért. Ennek eredményeként az Ötpróba mozgalom hagyományaihoz híven 2020-ban a legsikeresebb ötpróbázók közül 24-en részt vehetnek a tokiói olimpián is.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy a MOB-bal való együttműködésnek köszönhetően az Ötpróba sorozat megkoronázásaként, 2020 nyarán 24 ötpróbázónak lesz lehetősége kijutni a tokiói olimpiára nézőként. Ők mind a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hobbisportolók közül fognak kikerülni, hiszen fejenként minimum 60 pontot kell szerezniük, és többszöri teljesítéssel megnövelhetik nyerési esélyeiket. A három legjobban teljesítő férfi, női és fogyatékkal élő ötpróbázó automatikusan, sorsolás nélkül utazhat a nyári játékokra, a többiek között sorsolnak. Révész hozzátette azt is, hogy évről évre növekszik a szabadidősportolók száma, amiben nagy szerepe van az Ötpróba mozgalomnak is.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke elmondta, hogy a Bizottság és az Ötpróba által vallott értékek azonosak: a cél minél több embert megmozgatni. Kiemelte, hogy az Ötpróba egyik legnagyobb érdeme, hogy mindezidáig 20 000 embert ösztönzött rendszeres sportolásra, emellett pedig közösségformáló erővel is bír, hiszen családi, munkahelyi és baráti társaságok sportolnak együtt az ötpróbás rendezvényeken.

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda (BSI) vezetője elmondta, hogy állami szerepvállalás nélkül ilyen volumenű sportmozgalmat lehetetlen megszervezni, ezért nagy örömmel tölti el, hogy az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság az ügy mellé állt. Kocsis fontosnak tartja továbbá, hogy az Ötpróba motivációs rendszere folyamatos inspirációt kínál a hobbisportolók számára. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a tagok több sportágban is teljesíthetnek, így esély sincs rá, hogy megunják a mozgást. Örvendetes az is, hogy a korábbi évek kb. 10–15%-os részvételi arányához képest ma már 42% a női résztvevők száma. Kocsistól megtudtuk azt is, hogy a BSI az Ötpróba legnagyobb partnere, ami a közösen szervezett sportrendezvényeket illeti.

 Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba futónagykövete és kommunikációs vezetője beszámolt az Ötpróba megújult weboldaláról, ahol mostantól extra motivációként virtuális pecséteket is szerezhetnek a mozgalom tagjai – jutalomképpen a teljesítményükért. Megtudhattuk azt is, hogy mostantól csoportosan is lehet gyűjteni a pontokat családi, iskolai, munkahelyi vagy baráti csapatokban, több százezer forintot érő sportfelszerelésekért. Emellett Kiss Gergely elmondta hogy idén az Ötpróba ismét számos nagyszabású saját rendezvénnyel készül. Ezek között lesz az immár harmadszorra megrendezett Vizesgála, ahol a korábbi évekhez hasonlóan olimpiai bajnokaink színe-java lesz jelen, sportos show-műsorral szórakoztatva a közönséget. Emellett idén is részt vehetnek az érdeklődők három alkalommal a Nagy Sportágválasztón, ahol 100-nál is több sportág kipróbálására lesz lehetőség. Végül, de nem utolsósorban a korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben sem marad el a nagy sikerű nyárindító sportfesztivál, a Mozgás Éjszakája.

 

Üde színfolt az Ötpróba életében, hogy a sportolás élménye mellett értékes emberi kapcsolatok is születnek a mozgalom tevékenységének nyomán. Conti Viktória és Molnár Mihály ötpróbázók (utóbbi egyben az Ötpróba egyik legtöbb pontot szerzett tagja) például a szerelmüket is részben a mozgalomnak köszönhetik. Saját bevallásuk szerint a rendszeresen közösen látogatott sportprogramok sokat tesznek a kapcsolatuk harmoniájáért. Olyannyira, hogy idén a veronai Rómeó és Júlia Félmaratonon jegyezték el egymást.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!