Az ülő életmód veszélyei – és amit tehetsz ellenük

Az emberi test adottságainál fogva elsősorban nem ülésre való, sokkal inkább folyamatos mozgásra és tevékenykedésre. Ezért nem úszod meg az évek múlásával a különféle nyavalyákat, ha az időd nagy részében az íróasztal mögött vagy a tévé előtt gubbasztasz, a mozgást pedig hanyagolod. Segítünk, hogy tisztában legyél a veszélyekkel, és hatékonyan léphess fel ellenük.

Mélyvénás trombózis és visszér

Ha sokat ülsz, akkor a keringésed lelassul, így a vér könnyen felgyülemlik a lábadban. Az eredmény „jó” esetben lábdagadás, de idővel akár vérrög is keletkezhet, trombózist okozva, az erekre nehezedő nagy nyomás pedig göcsörtös visszereket alakíthat ki. Nem véletlenül esik olyan jól a nap végén, ha végre felpolcolhatod a lábadat! Ilyenkor ösztönösen a vérkeringésedet élénkíted. De csináld inkább tudatosan: óránként állj fel, és járkálj egy kicsit, vagy legalább mozgasd meg a lábaidat ülés közben. Amikor pedig teheted, akkor sportolj, mert az intenzív mozgás pörgeti fel a legjobban a vérkeringést.

Csontritkulás

A folyamatos ülés megviseli a csontokat is. Ennek az az oka, hogy hosszú ideig mozdulatlan vagy, ezért nem megfelelően, egyoldalúan terheled a vázrendszeredet. Az eredmény: porózusabb, erőtlen csontok, amelyek egyre törékenyebbé válnak. Tetézi a bajt, ha még a túlsúlyodat is el kell bírniuk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni itt sem a sport szerepét: a mozgás pozitív hatással van a csontokra, főleg azok szerkezetére. Hiszen a csont pont annyira élő anyag, mint az izom: jelentős például az anyagcseréje. Így aztán a gondoskodást is meghálálja.

Egészségtelen testtartás

Hacsak nem kontrollálod állandóan, hogyan helyezkedsz el, akkor az ülés rossz testtartást alakít ki. Onnan tudod, hogy épp jó úton haladsz efelé, ha hasogat a nyakad, a hátad és a derekad. Persze nem könnyű helyesen ülni, hiszen pont az ülés miatt gyengülnek meg azok az izmok, amelyek a helyes tartáshoz szükségesek, ezért hamar elfáradhatsz. Legrosszabb esetben porckorongsérv vagy más gerincbetegség lesz a vége! Újra csak azt mondhatjuk, amit eddig: sport, sport, sport. Már csak azért is, mert az említett izmokat másképp nem tudod hatékonyan megerősíteni. A mozgás mellett viszont kiegészítésképpen sokat segíthet, ha bevetsz egy ergonomikus széket, fitballt vagy ékpárnát.

Tipp: ha úgy döntesz, hogy egészséged érdekében felhagysz az ülő életmóddal, és mozogni kezdesz, akkor az Ötpróba eseménynaptárában rengeteg szabadidős sportprogramot találsz.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!