Egy bajnok a tehetségén túl attól sikeres, hogy keményen dolgozik a céljai eléréséért, és fókuszált mentálisan. De vajon ez azt is jelenti, hogy az élsportolók az átlagemberek többségével ellentétben az újévi fogadalmaikhoz is tartani tudják magukat? Egyáltalán: megfogadnak bármit is? Most elmondják ők maguk.

Ugorjunk is fejest a mini közvélemény-kutatásba: kezdjük a kajakozókkal! Csipes Tamara olimpiai bajnoktól megtudtuk, hogy ő soha nem fogad meg semmit, szerinte nem működnek jobban az újévi fogadalmak, mint bármilyen más elhatározás. Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok szintén nem gondolkodik fogadalmakban újévkor: számára az igazi „újév” szeptemberben indul, amikor a kajakos idény elkezdődik. A sporttal kapcsolatos céljait ezért ősszel tűzi ki.

Gangl Edina Európa-bajnok vízilabdázó sincs ezzel másképp, csak hogy a vizes sportoknál maradjunk. „Nem igazán szoktam megfogadni semmit, mert ha valamit nagyon szeretnék, azon az év folyamán úgyis változtatok. Amin pedig eddig nem változtattam, azon ezután sem hiszem, hogy fogok” – mondja. – „Korábban előfordult, hogy próbálkoztam fogadalmakkal, de legfeljebb január másodikáig tartottam őket. Egyet viszont biztosan megígérhetek: mindent meg fogok és fogunk tenni a csapattal a hazai Eb-n, hogy ott lehessünk az olimpián, és képviselhessük Magyarországot.”

A többi megkérdezett vizes bajnok között kicsit kakukktojás Németh Nándor junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes, többszörös felnőtt magyar bajnok úszó: ő ugyanis rendszeresen benne van az újévi nagy fogadkozós játékban. „Mindig megfogadok valamit, próbálom is betartani, de általában valahol megfeneklik a dolog.  Eleinte jól megy, aztán egyre kevésbé. Ennek ellenére évről évre nekifutok újra” – meséli.

De vajon nekifut-e az egyik legsikeresebb hazai futó a fogadalmaknak? Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutónkkal előfordul, hogy megfogad valamit, de nem gyakran, mert alapvetően nem hisz a fogadalmakban. „Ez viszont nemcsak év elejére jellemző, hanem év közben is” – mondja. –  „Megtörténik, hogy változtatok a viselkedésemen, illetve a dolgokhoz való hozzáállásomon – változó, hogy hosszú távon mekkora sikerrel. De nem kell nagy fogadalmakra gondolni: egyszerűen csak jó, ha az ember akar változtatni saját magán pozitív értelemben, és ésszerűen tervez.”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!