A játék lényege, hogy az ellenfelek igyekeznek a bocsát (nagy golyót) minél közelebb juttatni a pallinóhoz (kis golyóhoz). Ez a legtöbbször gurítással történik. Játszhatja egymás ellen egy-egy játékos, párosok, vagy háromfős csapatok.

A mérkőzéseket igen egyenes, kemény burkolatú pályán játsszák, rendszerint választott vagy kijelölt játékvezető irányítja. A játékvezető sorsolással eldönti, melyik fél kezd, és a pályán mely irányból kezdik a játékot. Kihelyezi a pallinót – célgolyót – a kezdőpontra, majd a kezdőjátékos az alapvonal mögül igyekszik bocsáját minél közelebb gurítani a pallinóhoz. Amennyiben a gurítás érvényes, az ellenfél következik, próbálja a pallinót jobban megközelíteni bocsájával, mint az ellenfél. Mindaddig próbálkozhat, míg közelebb gurít, mint ellenfele, illetve ennek hiányában, amíg el nem fogynak a bocsái. Majd ismét a kezdőjátékos következik. Ha elfogytak a bocsák, a játékvezető megállapítja, melyik van a pallinóhoz a legközelebb, illetve a jobb pozíciót gurított versenyzőnek hány bocsája van közelebb, mint az ellenfél legközelebbi bocsája, és annyi pontot ír jóvá. A játék 12 vagy 15 pontig folytatódik. Akkor, ha a játékos úgy gondolja, hogy túl nagy feladat lenne az ellenfelénél jobbat gurítania, megpróbálhatja kidobni annak bocsáját. Ezt azonban csak úgy teheti, ha előre bejelenti, melyik golyót akarja eltalálni. A pálya: talaja szilárd, lehetőleg minél egyenesebb és egyenletesebb. Lehet döngölt föld, salak, beton, szintetikus vagy szőnyegborítású. Két hosszanti oldalán 25 cm magas fa- vagy betonpalánk, rövidebb oldalain kismértékű elmozdulásra (lengésre) képes, gumiborítású fagerenda.

A bocsa története

A bocsa hagyományos rekreációs sportág, aminek a gyökerei ókori időkre nyúlnak vissza. Más sportoktól eltérően sehol nem sikerült rábukkanni sem a játék születésének helyére, sem időpontjára. Egy dolog biztos, az ember már igen korán elkezdett gömbölyű tárgyakat görgetni a földön. A golyók eredetileg kőből készültek, a latinok keményfából faragták, de golyóztak Afrikából hozott kókuszdióval is. Az egyiptomiak óta játszották Nagy Sándor katonái, és a római katonák is; játszották a középkorban piactereken és utcákon, de meghódította a kolostorokat, várakat is. Prominens egyházi személyek, várurak, sőt még hölgyek is bocsáztak. IV. (Szép) Károly betiltatta, így a bocsa Franciaországban az 1300-as évektől öt évszázadon át tiltott tevékenységnek minősült. Angliában II. Richárd 1388-ban, majd VIII. Henrik angol király 1511-ben, mint hazárdjátékot, ugyancsak üldöztette, de büntették pl. Velencében is. Kedvelte a játékot I. Erzsébet angol királynő és Sir Francis Drake is. Míg a bocsa Angliában a nemesség kiváltsága volt, addig Franciaországban a szegények játékává lett. A 19. század elején Lyonban egy 1824-es rendőrségi rendelet kimondta, hogy területet kell kijelölni a bocsázók számára, ahol nem lehet őket háborgatni. 1897. november 14-én Rivoliban 15 piemonti egyesület képviselői elhatározták, hogy létrehozzák a Piemonti Bocsa Uniót. Svájcban, 1946. április 14-én alakult a Nemzetközi Lyonnaise/Volo (repülődobás, azaz volo) Szövetség, Belgiumban 1958. március 8-án alakult 7 országgal (Belgium, Franciaország, Marokkó, Monaco, Olaszország, Spanyolország, Tunézia) a Nemzetközi Petanque Szövetség és 1982-ben a CBI). A három golyósportos szövetség létrehozta 1985. december 21. napján a Confédération Mondiale Sport Boules-t (CMSB – Golyósportok Világszövetsége). Hírességek és hétköznapi emberek kedvelt időtöltésévé vált – Niccolo Paganini, André-Marie Ampére, Giuseppe Garibaldi, Maria Soldati, Sandro Pertini köztársasági elnök, II. János Pál pápa, Adenauer. Még Walt Disney rajzfilmfigurái is ismerik a bocsát. A festőket is megihlette a játék, például Francisco Goya (1815) vagy Pablo Picasso (1910). Helyi bajnokságok mellett nemzetközi versenyeket, csapat- és egyéni Európa- és világbajnok­ságot rendeznek. A golyósportokat nagy valószínűséggel valamelyik közelebbi olimpián is láthatjuk majd.

A bocsa Magyarországon

A Magyar Bocsa Szövetség 1990-ben alakult. Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban egyaránt voltak már dobogós helyezéseink.

Kinek ajánlott?

Gyerekeknek és időseknek egyaránt. Gyerekek szívesen játszanak színes golyókkal, vagy egészítik ki másik sportágukat egy ilyen, ügyességet igénylő játékkal. Mivel nem jár nagy erőfeszítéssel, de visszaadja a sportélmények, a versengés örömét, időseknek is tökéletes – akik már nem aktív sportolók, de igazi csapatjátékosok, közösségi emberek. Némi túlsúly, enyhe mozgáskorlátozottság sem jelent akadályt.

Milyen képességeket fejleszt

  • Kombinálókészség;
  • gyors döntéshozatal képessége;
  • állóképesség;
  • koncentrálóképesség;
  • csapatszellem, közösségi mentális készségek.

Előnyök és hátrányok

Előnye, hogy szabadban, teremben egyaránt űzhető, korra, nemre, súlyra való tekintet nélkül. Családok együtt tölthetik el a szabadidejüket. Hátrány, hogy a pálya adottságai miatt nehéz megfelelő területet találni.

Mikortól ajánlott?

Már 5 éves kortól lehet próbálkozni, ismerkedni vele, majd 7-8 éves kortól már versenyezni is. A versenyszerű pályafutás soha nem ér véget, nem függ kortól.

Magyar Bocsa Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!