Hányszor mondták már, hogy sportolj sokat? Hány olyan barátod van, aki ennek a felszólításnak önállóan tesz eleget? Esetleg te is egy vagy közülük? Akkor bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő szinten és módon végzed a sportágat!

Életünk során a sportolás pozitív hatásairól hallunk a legtöbbet. Arról ritkán szólnak, hogy rengeteg veszélye lehet annak, ha valaki nem megfelelően végzi a gyakorlatokat sportolás közben, így ízületi szalag szakadása, izomszakadások, rándulások könnyen előfordulhatnak. Először is fontos felismerni, hogy az edzést túlzásba is lehet vinni, meg kell találni az optimális edzéstartományt, a több nem mindig jobb is egyben. A te testednek is vannak határai és habár sokan nem gondolnák, a hobbi szintű sporttal is lehet sérüléseket szerezni. Így, összeállítottunk egy listát, hogyan érd el úgy a céljaidat, hogy közben ne szerezz maradandó sérüléseket.

I. Reális célok kitűzése

A legelső probléma, amivel szembesülhetünk, az lehet, hogy olyan sikereket képzelünk el, amik a testalkatunkból fakadóan nem teljesíthetők. Bizonyos adottságainkat el kell fogadnunk, idővel érdemes megszeretnünk és azokat figyelembe véve kell elvárásokat támasztanunk magunk felé. Mindenkinek más a csontozata, alkata, ezeken nem lehet változtatni, de meg kell próbálni a maximumot kihozni belőle.

II. Edzésterv, táplálkozás

Szerencsére, már rengeteg olyan alkalmazás, oldal van, ami összeállít számodra egy egészséges, komplett edzéstervet, hogy a saját paramétereid alapján, a megfelelő területekre koncentrálva tudd végezni a gyakorlatokat. Ezek gyakran szemléltető ábrával, videóval is szolgának, így könnyebben elkerülhető a sérülés veszélye, azonban sosem szabad elfelejteni a bemelegítés fontosságát, ezzel átmozgatva minden izmunkat, felkészíteni az előtte álló feladatokra. Ezek az alkalmazások, akár már egy helyes diéta kialakításában is segítenek, hiszen, elengedhetetlen az egészséges, helyes táplálkozás, ahhoz, hogy a céljainkat elérjük.

III. Fokozatos terhelés

A legtöbb baleset, abból a hibából fakad, hogy rosszul végezzük a gyakorlatokat, esetleg túl korai nehéz gyakorlatokat végzünk, túlterheljük magunkat. Az önálló edzés rákényszeríti az embert arra, hogy fokozottan figyeljen a testének jelzéseire. Ezért fontos, hogy mindig koncentráljunk magunkra, a testünk jelezni fogja, ha valami már túl lépi az adott kapacitásunkat.

IV. Edzőtárssal lehet könnyebb

Egy- egy nehéz nap után előfordulhat, hogy elszáll a motivációnk, hirtelen az edzés és a céljaink nem is tűnnek annyira fontosnak. Ekkor léphet közbe, az egészen addig elért munkád megmentője; egy jó edzőtárs. Egymás motiválása, biztatása sokszor kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne adjuk fel egy nehezebb napon. Emellett a közös edzés, a saját határaitok közös legyőzése, nem csak egyszerűbben egy együtt, de a sportolás által életre szóló barátságok kötődhetnek, olyan szögből ismeritek meg egymást, ahogyan a sport nélkül soha nem tudnátok.

V. A kulcsfontosságú: türelem

A varázsszó akármelyik sportágban. Nagy sikerek eléréséhez idő kell, pár hét alatt nem történik csoda és változik meg a testeden, minden általad nem szeretett rész. Kemény, rendszeres munkával, azonban rövid időn belül észrevehetsz magadon apró jeleket, változásokat, amik jelzik, hogy igenis van értelme a sok befektetett energiának.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!