A curling egy téli olimpiai sportág, amelyet négyfős csapatok játszanak jégen. Ez egy stratégiai csapatjáték, gyakran hívják a jég sakkjának is.

A csapatok felváltva csúsztatnak 8-8 gránitkövet a 45 méter hosszú jégpálya egyik végéből a másikba, egy leginkább céltáblához hasonlító felfestett felületre, a „házba”. Mindkét csapatnak az a célja, hogy mind a 16 kő elengedése után az ő köve legyen közelebb a ház középpontjához. Az a csapat nyeri a játékrészt – az ún. „endet” -, akinek ez sikerül, és annyi pontot kap, ahány köve közelebb van a ház középpontjához, mint az ellenfél legközelebbi köve. Adott verseny lebonyolítási rendjétől függően általában 8-10 endből áll egy mérkőzés. Ha a játék végén döntetlen az állás, akár extra endre, vagyis hosszabbításra is sor kerülhet. A csapat stratégiáját a csapatkapitány, a „skip” alakítja, ő áll a házban, és utasítja csapattársait arra, hova érkezzen a kövük. A kő útjának irányán és hosszán is lehet módosítani azzal, ha a mellette haladó két játékos erősen söpri előtte a jégfelületet. A játékosok mindegyike 2-2 követ csúsztat endenként, illetve mindegyikük söpör is, vagyis nincsenek kizárólag csúsztató, vagy kizárólag söprő játékosok.

A curling története

Bármennyire is újnak tűnik számunkra – hiszen hozzánk elég későre érkezett meg –, a curlingnek több évszázados múltja van. Skóciában, Skandináviában, Svájcban, Lappföldön és Kanadában nagyon régóta űzik, kialakulásának pontos ideje, története nem ismert, bár erre több elmélet is született.

Az első téli olimpiákon kétszer is jelen volt, véglegesen a Naganói Téli Olimpiai Játékokon (1998) vált hivatalos versenyszámmá.

A curling helyzete Magyarországon

Magyar curlingcsapat még nem jutott ki eddig téli olimpiára, de azért fel tudunk mutatni nemzetközi eredményeket. 2008-ban, a csapat Európa-bajnokságon mind a női, mind a férfi válogatottunk bronzérmes lett. 2009-ben, a II. curling vegyespáros világbajnokságon pedig a Szekeres Ildikó–Nagy György páros ezüstérmet szerzett.

A hazai regisztrált versenyzők száma meghaladja a 200-at, és nagyjából ugyanennyire tehető azoknak a száma, akik alkalomszerűen vesznek részt versenyeken.

Kinek ajánlott?

Akik szeretik a fizikai és szellemi sportok ötvözetét, a csapatmunkát, és nem ódzkodnak több órán keresztül 4 °C hőmérsékleten sportolni.

Milyen képességet fejleszt?

  • Stratégiai gondolkodás;
  • taktikai érzék;
  • egyensúlyérzék;
  • állóképesség;
  • ügyesség;
  • közösségi érzék, csapatmunka.

Előnyök és hátrányok

Nagymértékben fejleszti a stratégiai érzéket, segíti a közösségi érzet kialakulását, fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet. A kezdetektől egészen idős korig űzhető versenyszerűen, akár nemzetközi szinten. A curling szellemiségéhez hozzátartozik a szabályok maximális betartása, így erősíti a fair play gyakorlását a pályán és azon kívül. A tiltott teljesítményfokozók használata szempontjából a legkevésbé veszélyeztetett sportágak közé tartozik.

A játékot 4 °C hőmérsékleten játsszák, így azoknak nem ajánlott, akik nem szeretnek több órán keresztül hidegben sportolni. Hazánkban jelenleg egy versenypályán lehet edzeni, illetve mérkőzéseket játszani, így sokaknak hosszú utat kell megtenniük ahhoz, hogy versenykörülmények között űzhessék a sportágat.

Hogyan kezdjük el?

A curlinggel természetesen találkozhatsz a Nagy Sportágválasztó rendezvényeken, de a Magyar Curling Szövetség is rendszeresen tart nyílt napot, ahol alaposabban megismerkedhetsz a sportággal. A curlingezéshez nincs szükség nagyobb anyagi ráfordításra, hiszen a klubok biztosítják a szükséges felszerelést.

Mikortól ajánlott?

A curlinget akár már 10 éves korban el lehet kezdeni, míg versenyezni 14 éves kortól ajánlott. Azok a fiatalok, akik rendszeresen szeretnének edzeni, a Magyar Curling Szövetség Curling Sulijában tehetik ezt meg kezdő és haladó csoportokban. A program kedvező feltételekkel, szakavatott edző közreműködésével biztosít rendszeres edzési lehetőséget. Azoknak a felnőtteknek, akik szintén érdeklődnek a sportág iránt, a Szövetség Curling College programja biztosít edzéslehetőséget.

A sportágat életünk végéig űzhetjük, sőt, 50 éves kor felett szenior kategóriában mérettethetjük meg magunkat a versenyeken.

A curlinget is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Curling Szövetség: curling.hu

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!