Drótszamáron a napsütötötte Burgenlandban

Ausztria hazánkhoz legközelebbi tartományában 2500 kilométernyi tökéletes kerékpárutat, vendégszerető házigazdákat és tökéletes infrastruktúrát találunk. A tematikus útvonalak, a Fertő tavi díjnyertes kerékpárrégió és a Dreiländereck Naturpark tárt karokkal várja az egészséges mozgásra vágyókat.

Ha viszünk magunkkal kerékpárt, gyorsulhatunk az országúton vagy adrenalintöltettel száguldhatunk a hegyi ösvényeken. Családi programként, kisgyerekekkel úgy osztottuk be az időnket, hogy a Férj hozta a bringáját magával, és amíg mi a gyerekekkel sétálgattunk, addig ő letekerte a saját kilométereit. Ha esetleg nincs nálunk drótszamár, mert ad-hoc kiruccanásra jöttünk, bérelhetünk a számos kerékpárkölcsönzőből az utak mentén. 

A Fertő tó körül bringázni sokkal többet jelent egy egyszerű biciklitúránál

A Fertő tó 130 km-es (nekünk 134 km lett a végére) körbekerülésére gyerekek nélkül vállalkoztunk tavaly. Ha nagyobbak lesznek, szeretnénk megmutatni nekik is a különleges helyeket a tó mentén és akkor a számtalan kompra szállási lehetőséget is kipróbáljuk. Ausztria talán legismertebb tóparti kerékpárútja egyedülálló természeti élményeket kínál a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park mentén, a szikes tavaktól kezdve a szabadon legelő lovakon át a gondozott hegyi pincékig. Ez az útvonal Ausztria első ötcsillagos kerékpárútja az ADFC, a Német Kerékpáros Klub értékelése alapján. Extra élményként eltekerhetünk majd velük a St. Margarethenben található kőfejtőig.

Kényelmesebb családoknak jó megoldás az elektromos kerékpár, amivel könnyedén fedezhetik fel a dimbes-dombos vidékeket. Nem meglepő, hogy Dél-Burgenland e-bike paradicsom is, a 260 kilométer hosszú Paradies kerékpárút átfogó e-bike infrastruktúrával rendelkezik.

Ha extrémebb családi élményre vágyunk, nem bánjuk meg, ha a Közép-Burgenlandban található hajtánytúrát (Draisinentour) választjuk. Egy napos vidám szórakozás a kékfrankos régiójában, a közlekedésből kivont vasúti szakasznak köszönhetően Oberpullendorf és Lutzsmannsburg környékén.

Na jó, ezt mindenkinek ki kell próbálni! Óriási élmény, tényleg.

A sorompókezelés és a hajtánykiemelés minden korosztálynak örök élmény marad. (Saját tapasztalat…) Ugyanitt három kerekű funcart-okkal is útnak indulhatunk.

Burgenlandban egyedülállóan hosszú az outdoor szezon, jó választás, ha kerékpárral túráznánk

A gondtalan kirándulást a tavaly bevezetett bringás outdoor applikáció segíti, amely ingyenesen letölthető az apps.burgenland.info oldalról. Részletes útvonalleírásokat és hasznos információkat találunk a rad.burgenland.info oldalon is. Burgenland egyedülállóan hosszú outdoor szezonjának köszönhetően semmi sem állhat a kerékpáros élmények útjába. Hello Burgenland, nemsokára újra találkozunk!

7 kiemelt kerékpártúra, lehet válogatni kedvünkre!

Paradies kerékpárút

260 km

A Paradies kerékpárút a Dél-Burgenlandban található 3 natúrpark, valamint a Rába és a Lapincs folyók mentén vezet, idilli pincesorok és impozáns várak érintésével. A dombok, amelyek a sík területet felváltják, elektromos kerékpárral könnyedén leküzdhetők.

B10 Fertő tavi kerékpárút

135 km

Az ADFC (Német Kerékpáros Klub) által 5 csillagosra értékelt kerékpárút a Fertő tó körül vezet. A térség az UNESCO világörökségek közé tartozik és így „különleges értéket képvisel az egész emberiség számára”. A kompraszállási lehetőségeknek köszönhetően rugalmasan alakíthatjuk a kerékpártúránkat, amely így sokkal nagyobb élmény lehet az egész családnak.

EUROVELO 13  – Vasfüggöny kerékpárút

287 km (részben Magyarországon)

Az Eurovelo kerékpárút 20 országot köt össze az egykori vasfüggöny térségéből. A burgenlandi szakaszok Kittsee-ben kezdődnek, Bécs és Pozsony közelében, majd követik a burgenlandi–magyar határt egészen az osztrák–szlovén határig.

B20 – Lacken kerékpárút a Fertő tó körüli szikes tavak mentén

52 km

A Fertő tó szomszédságában található természetvédelmi területen kanyargó körtúra nedves rétek, legelők és szikes tavak mentén vezet. A nyári hónapokban több mint 300 madárfaj népesíti be a vidéket, amelyen fehér szamarakat és szürkemarhákat is megcsodálhatunk.

B12 – Cseresznyevirág kerékpárút

43 km

Ugyancsak a Fertő tó régióban található a B12-es kerékpárút, amely több ezer cseresznyefa között vezet. Áprilisban az egész régió fehér virágtengerbe borul, varázslatos látványt nyújtva a kirándulóknak. Ha a látvány helyett inkább az érett cseresznyét választanánk, akkor május-június tervezzük a bringatúrát.

Fesztivál kerékpárút

65 km

A tartomány kulturális kínálatába nyerhetünk bepillantást a Fesztivál kerékpárúton, amely az ünnepi játékairól ismert Mörbischt és St. Margarethent, valamint a tartományi fővárost, Eisenstadtot köti össze egymással. Tavi színpad, kőfejtő, Haydn lakóhelye és munkásságának helyszínei, valamint autentikus fogadók és különleges kulináris finomságok várják a kerékpárosokat.

R32 – Rosalia kerékpárút

58 km

A Rosalia régió szelíd dombhátai között kanyargó kerékpárút tökéletes választás, ha nyugodt kikapcsolódást szeretnénk. Némi erőnlétre is szükségünk lesz, mert van szint az útvonalban. De ha jókor vagyunk jó helyen, akkor megjutalmazhatjuk magunkat a híres wieseni eperrel, melyet közvetlenül a földekről szedhetünk le.

A képekért köszönet a burgenlandi turisztikai szervezeteknek. (Fotó: Peter Burgstaller, Steve Haider, Sonnenland Mittelburgenland, Peter Burgstaller.)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!