Dupla énidő: mozogj és lazulj egyszerre jógával!

Bár a jóga remekül megállja a helyét a sportágak között, valójában túlmutat rajtuk. Nem véletlenül éli virágkorát ez az évezredek óta létező, elképesztően sokszínű módszer, hiszen egyszerre törődik a tested és a lelked egészségével. Amellett, hogy felpezsdít, egyúttal kiválóan le is lazít, ezért igazi ász a stressz ellen. De mit tud még nyújtani neked?

Alkalmazkodik az egyéniségedhez

A jóga több ezer éve létezik, így mestereinek bőven volt idejük arra, hogy megszámlálhatatlan ágazatát fejlesszék ki – alkalmazkodva az emberek vérmérsékletéhez és változó, egyéni céljaihoz. Ha egyszerűen követhető, klasszikus mozgásformára vágysz, akkor neked való a hatha jóga. Ha pörgősebb az egyéniséged, és a dinamikus, intenzív edzések jönnek be, akkor az astanga (más néven power) jóga gyakorlataival érdemes barátkoznod. De a sor végtelen a női jógától a 37-39 fokos teremben végzett, izzasztó bikram jógán át a gerincjógáig.

Tetőtől talpig átmozgat

A jóga egyik csodálatos tulajdonsága a sok közül, hogy nemcsak a nagyobb izomcsoportokat, de még a belső szerveket is munkára készteti, és jól átmozgatja. Így az egészségvédő hatás sokszoros: rengeteg betegség kialakulását előzi meg. Emellett gyakorlás közben alaposan megismerheted a testedet. Hiszen valószínűleg neked is bőven vannak olyan izmaid, amiket csak elvétve használsz, pedig hasznos lenne, mert nem véletlenül alakultak ki. Ha naphosszat ülőmunkát végzel, akkor nagyon jót teszel magaddal, amikor ellátogatsz egy-egy jógaórára – főleg, hogy szép testtartásod is lesz tőle a folyamatos görnyedés ellenpontjaként.

Vitalizál és energetizál

Ha rendszeresen jógázol, akkor egy idő után úgy érezheted, hogy buzog benned az életerő. Ez többek között annak köszönhető, hogy a gyakorlás fontos részét képező légzőgyakorlatok megnövelik a tüdőkapacitásodat, friss oxigénnel árasztva el a sejtjeidet. Ettől a szervezeted egyszerűen kiegyensúlyozottabban fog működni.

Segít megtalálni a belső harmóniádat

Mivel a jóga hagyományosan a testi-lelki-szellemi egészség elérését célozza, ezért nem maradhat ki belőle a stresszoldó meditáció sem, amire általában az órák végén kerül sor. Ha nem érzed otthon magadat a világban, vagy nem vagy békében önmagaddal, akkor a relaxációval egybekötött ászanák sokat segíthetnek abban, hogy megtaláld a helyed. A jóga tehát dupla énidővel ajándékoz meg: egyszerre mozoghatsz és pihenhetsz.

Fotó: pixabay

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!