Egészséges táplálkozás, egészséges énkép, önbizalom-erősítés

Előző cikkünk témája a sportos életmód volt, mint a vakáció alatti elhízás megelőzése vagy épp kezeléseként. A sportos életmód bár önmagában is sokat jelent, nemcsak a testsúly optimalizálása tekintetében, fizikai és pszichés oldalról is van rá lehetőség, hogy fokozzuk a testi és mentális egészségre gyakorolt hatását.

Egészséges táplálkozás

A folyadék bevitel a hidratáció miatt fokozott figyelmet igényel a nyár folyamán. Szokták emlegetni a megfelelő mennyiségű folyadék (víz) bevitel étvágy csökkentő hatását is, aminek hátterében az áll, hogy ha a gyermek szomjas, sokszor eszik, ivás helyett.

Ha aktív nap van azért, ha passzívabb, akkor azért érdemes figyelni rá, hogy a bevitt kalóriamennyiség legyen szinkronban a felhasznált kalória mennyiséggel.

A gyermek ételei legyenek tápanyagban, vitaminban, ásványi anyagban gazdagok legyenek. Ha egészségmegőrzés a cél, inkább természetesek és táplálóak legyenek, mint energiaszegények és egészségtelenek.

Víz nem csak a legjobb szomjoltó, de a sportoló gyermek szervezetének méregtelenítő folyamatait is nagyban elősegíti. Ha nem alakult ki a vízfogyasztás szokása, javasolt 100% gyümölcslé, majd vizezett gyümölcslé fogyasztás. Az édesítőszeres és magas cukortartalmú italok fogyasztása egy esetben szolgálhatja az egészségét: ha a kiszáradás esete forog fenn.

Természetes táplálékok sportolás közben is jobb közérzetet biztosítanak. Érdemes a hűtőt olyas élelmiszerekkel feltölteni, amit egészségesnek ítélünk, mert abból fog választani, amit ott talál.

Az aktív életmód két óriási erejű hatása a táplálkozásra:

  • minél többet sportolunk, annál kevésbé kell szabályok közé szorítani az étkezést
  • s minél többet sportolunk annál inkább rájövünk, hogy az esik jól és attól „működünk „ jól, ami egészséges.

Egészséges énkép és önbizalom-erősítés

A sport jelentősen hozzájárul a mentális és pszichés egészség kialakulásához is. Ám ezt a kezdeti lépéseknél támogatást, majd folyamatos megerősítést kíván szülői részről.

Szárnyakat adhat a gondolat, hogy mennyire értékes és szerethető az teljesen független a testzsír százalékától, de segítsünk, hogy megismerje a benne rejlő lehetőségeket, képességeket.

Oldja a belső feszültséget, s ahogy az alvászavart ellen is hatékony fegyver úgy a táplálkozási nehézségek színterén is.

A sport képes adni egy perspektívát ahol el tudod helyezni, honnan indulsz és hová fogsz elérni. A mozgásba tudja leginkább megtapasztalni a fejlődés és a változás képességét és lehetőségét. Látható és mérhető adatok a befektetett energia bizonyítéka.

Hite és tapasztalata egyaránt lesz arról, ami innentől egész életében elkíséri: képes vagyok rá!

Cikksorozatunk harmadik és egyben utolsó fejezetében olyan szakemberek véleményét kérdezzük meg a vakáció alatti sportolás és elhízás témakörében, akik tapasztalata és véleménye hiteles és mérvadó lehet a témában: egy tanárt, egy edzőt, egy sportolót, egy sport coach, egy szülő és persze egy diák.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!