Talán még egy kajak-kenu világversenyen sem fordult elő, hogy anya és fia is aranyérmet szerezzen, egészen mostanáig. A moszkvai maraton Európa-bajnokságon ifjúsági kajak párosban Kolozsvári Brúnó és Mitring Olivér, két órával később pedig Brúnó édesanyja, Csay Renáta is nyerni tudott, mégpedig Czéllai-Vörös Zsófiával párosban. Le kalappal Renátáék előtt!

Csay Renáta a sportág legendája, elképesztő sorozatát 1999-ben kezdte, akkor ünnepelhette első világbajnoki címét – győriként épp Győrben -, azóta még 19 világbajnoki aranyérmet gyűjtött be.

A 44 éves kajakos első sikere óta 22 év telt el, teljesítményét nem csak örökös bajnoki címmel ismerte el a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, de Regionális Edzőközpontot is neveztek el róla, amelyben dolgozik is.

Renáta férje, Kolozsvári Gábor is maratonista volt, mégpedig kenus, életük szorosan összeforrt a sporttal. A gyermekek megszületése után Renáta nem állt le a kajakozással, olyannyira nem, hogy Brúnó és Lili a vízitelepen és a versenyeken magába szívta a sportág szeretetét, még külföldre is vitték magukkal a gyerekeket.

Nem csoda, hogy mindketten belevágtak a kajakozásba, a 17 éves Brúnó az ORV-n elért sikerei után most a maratoni ifjúsági Európa-bajnokságon győzött párosban, nem sokkal később pedig édesanyja szerezte meg az aranyérmet, szintén párosban. Ilyenre a legrutinosabb kajak-kenusok sem emlékeznek, hogy egyazon világversenyen anya és fia is győzelmet arasson.

„Mindkét gyermekünk kajakozik, és abban a korban vannak, hogy még egy lépést hátrébb kell lépnem a vízitelepen. Brúnó sohasem élt vele vissza, nem kérkedett azzal, hogy én vagyok az édesanyja, mert ilyen téren sem szeret kitűnni” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az édesanya, aki arról is beszélt, hogy még nem tudja, mikor hagyja abba. „Amikor Kammerer Zolinak felteszik ugyanezt a kérdést, mindig azt mondja, majd, ha a Csay Reni is abbahagyja… Nos, szeretném Zolit minél tovább a pályán tartani.”

Az, hogy 2025-ben Győrben rendezik a maratoni világbajnokságot, gondolkodóba ejtette Renátát:

„Viccelődtünk a többiekkel, hogy akkor addig már kihúzom, és Lilivel megyünk egy anya-lánya párost, de igazából én mindig csak a következő évre tervezek. Az elmúlt 30 év nem múlt el nyomtalanul, ráadásul egyre több teendő van a tanítványaim körül is, szóval, hogy kitartok-e addig, az még sok mindennek a függvénye” – fogalmazott az mkksz.hu-nak a rekorder Csay Renáta.

 

Fotó: Kolozsvári Brúnó/Instagram

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!