Egyet pislogunk és máris nyár lesz, és mégis milyen jobb programot tudsz annál, mint egy nyári estén a barátokkal, családdal leülni és a legnagyobb kedvenceidnek szurkolni, együtt felugrani a kanapéról, egy-egy győzelem után? Azonban biztosak vagyunk benne, hogy van még pár érdekesség, amelyeket Te sem tudtál az olimpiáról, ezért mutatunk néhányat, hogy Te legyél a legmenőbb a barátaid körében!

2020-ban rendezik meg a XXXII. nyári olimpiai játékokat, Tokióban, ahol előreláthatóan 207 nemzet, 33 sportágban és 339 versenyszámban mérheti össze a tudását.

1. Az újkori olimpia története messzire, 1896-ra, Athénba nyúlik vissza, szinte az egyetlen olyan eseményként, ami töretlenül kiállta az idő próbáját. Csak háromszor maradt el a történelemben, mindegyik esetben háború miatt.

2. Ugyanerre az olimpiára tehető a legfurcsább jutalom, amit egy olimpiai győztes kaphatott. A sportesemény nagy támogatója, Georgiosz Averoff a lánya kezét ajánlotta fel a győztesnek, valamint egymillió drachmát. Az egyetlen feltétel az volt, hogy a győztes görög származású legyen. Habár görög nyert, egyetlen apró hiba miatt nem teljesülhetett a házasság. A hiba mégpedig az volt, hogy a győztes már házas volt.

3. Az igazság az, hogy az olimpiai arany sem tömör arany. Valójában már majdnem 100 éve nem tiszta aranyból készítik az olimpiai érmeket, hanem ezüstből öntik ki, majd arannyal vonják be őket.

4. Kihagyhatatlan élmény az olimpiai megnyitó, éjjelig fent maradni, látni, ahogy a sportolók, sztárok, táncosok és énekesek együtt ünnepelnek. Tudtad, hogy az első pár újkori olimpián nem tartottak ünnepséget? Csak 1908-tól, a londoni olimpiával vált divatossá, azóta a rendező városok megpróbálják egymást lekörözni a különleges, szemet kápráztató produkciókkal.

5. A párizsi, 1900-ban megrendezett olimpia az egyik legkaotikusabbnak bizonyult. A versenyzők eltévedtek a maraton közben és a síkfutás pályája egy emelkedőn helyezkedett el, illetve több olimpikon nem találta meg mikor és hol kell versenyeznie.

6. Hajós Alfréd volt az első magyar olimpiai bajnok, az athéni játékokon 1896-ban 100 és 1200 méteres távon győzött úszásban. Egy modern medencében úszva, 100 méteren, a mai bajnokoktól több mint 42 méterrel maradna le, Hajósnak azonban a Pireuszi-öböl 12 fokos vizében kellett teljesítenie ezt a távot.

7. A SES és az Eurovision műsorszóró kapacitás-megállapodása értelmében a cég 5 műholdja vett részt a riói olimpiai játékok közvetítésében. Így a SES egyszerre akár 20 sportág történéseit is el tudta juttatni kiváló képminőségben a világlakosság legalább egyharmadának, mindössze egyetlen sugárral.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!