A fallabda egy olyan ütős labdajáték, amelyet rendszerint két játékos játszik egy 62 m²-es zárt pályán. A játékot pontokra játszák. Az a cél, hogy az ellenfél olyan helyzetbe kerüljön, ahonnan már nem tudja (a szabálynak megfelelő módon) visszaütni a labdát.

Létezik páros játék is, de ez nem elterjedt, talán a pálya kicsit nagyobb, speciális mérete miatt. A játék három nyert játszma megszerzéséig tart, egy játszma az új szabályok szerint 11 pont elnyeréséig folyik. A játszmákat legalább két pontkülönbségig kell játszani. A játék során fontos szabály az ellenfél testi épségének megóvása, ezért létezik két fogalom, a „let” (új labdamenet) és a „stroke” (pont). Ha egy játékos úgy érzi, hogy a labda megütése a partnert veszélyezteti, nem szabad megütnie a labdát, „let”-et kell kérnie. A labdamenet megállításának jogosságát a bíró dönti el, és vagy új labdamenetet (let) vagy pontot ítél (stroke) az akadályozó játékos ellen. Ennek a szabálynak az alkalmazása okot adhat a vitára, a játékosok különböző módon ítélhetik meg szerepüket. A játék összes többi szabálya egyértelmű és tisztán értelmezhető. A játékban fontos szerepe van az állóképességnek és a gyors helyzetfelismerésnek. Rendkívül dinamikus sport, ezért is terjed egyre jobban a világon. A fallabdaütők formájuk és méretük szerint is a tollas- és a teniszütő közé sorolhatók. Az ütő fejmérete 450-500 cm² között mozog.

A fallabda története

A sportág kialakulásának romantikus története ezt a játékot a börtönből származtatja, a rackets nevű játékot jelölve meg őseként. A játék születését az 1830-as évekre, Londonba teszik, ahol az iskolában a gyerekek egy kis teremben bemelegítés gyanánt ütögették a labdát, miközben a rackets-teremre vártak. A játék elnevezése a puha labda viselkedésére, az általa keltett hangeffektusra utal, mint a „pottyan” vagy a „tottyan”. A játék szabályait 1923-ban rögzítették, és a brit hadseregnek köszönhetően elkezdett terjedni a világban. 1930-ban rendezték meg az első nemhivatalos világbajnokságot, a British Opent. A következő években főleg pakisztáni és egyiptomi játékosok alkották a sportág élvonalát. A hatvanas évek végén ismét angol uralom volt a sportág csúcsán, majd évekre ismét pakisztáni fölény mutatkozott. Növekvő népszerűsége ellenére a fallabda nem kap elég nyilvánosságot, ugyanis a rendkívül gyors és kisméretű labda nehezen követhető a képernyőkön. Ma már a kiemelkedő versenyeket csak egy irányba fényáteresztő üvegpályákon játsszák, így már a nézők is egyre jobban élvezhetik a játékot.

A fallabda Magyarországon

1989. november 4-én alakult meg a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség . Szerveznek egyéni és csapatbajnokságokat, versenyeket, és a válogatott is indul nemzetközi versenyeken. Négy osztályban folynak az egyéni bajnokságok a felnőtteknek, utánpótláskorúaknak, és rendszeresen tartanak korosztályos versenyeket is. Nálunk ennek a sportágnak már múltja van, ezt jelzi, hogy rendszeresen szerveződnek szenior versenyek is.

Kinek ajánlott?

Minden korosztály számára ajánlható.  Ajánlott azoknak is, akiknek kevés a szabadidejük, mert nagyon intenzív a mozgás, rövid idő alatt és mégis karbantartja a testet. Ezért szokták menedzsersportnak is nevezni.

Előnyök és hátrányok

A legnagyobb előnye a mozgás. Nagyon intenzív, átmozgat akár rövid idő alatt is. Nagyon változatos, izgalmas és szórakoztató. Hátránya az, hogy teremben űzhető sportág, szabadtéren nem játszható. (Azonban biztonságot is ad, mert nem időjárásfüggő.)

Milyen képességeket fejleszt?

  • Állóképességet;
  • koncentráló képességet;
  • gyorsaságot.

Mikortól ajánlott?

Legjobb, ha 9-10 éves korban kezdjük el (de igazából sose késő elkezdeni). Ezt megelőzően képességfejlesztő gyakorlatok végzése ajánlott. Addig űzhető, amíg az illető járni, futni tud. Ezt a sportot elkezdeni csak pályán lehet, szabadban nincs rá lehetőség, így először pályát kell foglalni. Egyre több városban épülnek pályák, így már nem elérhetetlen. Nem igényel speciális öltözetet, de a cipőnek világos talpúnak kell lennie. Az ütő kiválasztása okozhat nehézséget, mert számtalan márka és kivitel létezik a piacon. Érdemes a kezdéskor pár leckét venni.

Hazánkban a legtöbben hobbiból játszanak, és hozzájuk képest egy kiscsoport az igazolt versenyzők száma. Azok az amatőrök, akiknek jobban megy a játék, először amatőr versenyeken mérik össze tudásukat, és később akár igazolt versenyzőkké válhatnak. Azonban sokan csak a játék és a mozgás kedvéért játszanak.

Magyar Fallabda (Squash) Szövetség: squash.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!