Sportágról sportágra, sportolóról sportolóra, küzdősport után küzdősport, lány után lány. Ugye nagyjából összeraktad, hogy mi következik? Az első két szókapcsolat könnyű, hisz erről szól a sportágválasztós rovatunk, a másik kettő már vethet fel kérdéseket. Mit és ki?

Természetesen sosem hagyunk megválaszolatlanul kérdéseket, ezúttal sem fogunk csalódást okozni. A sport, melyről cikkünk szól a cselgáncs vagy másik nevén a judo, akinek történetét pedig megismerhetjük ezáltal, nem más, mint a DVTK és a Career Sport Management versenyzője, Gercsák Szabina.

Ahogyan sportolóink esetében nagy gyakorisággal fordul elő, Szabina is több sportággal kacérkodott az iskolás éveiben, sőt elmondása szerint szinte minden mozgásforma művelése során kapott dicsérő szavakat, mégis egyetlenegy „lopta be magát” igazán a szívébe.

„Négy évesen kezdtem el judozni, ami leginkább a bátyámnak volt köszönhető. Miskolcon, az Avas lakótelepen – ahol jelenleg is élek – voltak az első edzéseink és az első pillanattól kezdve beleszerelmesedtem a sportágba. Tetszettek az edzések, jó volt a társaság, sokan voltunk, ami mind hozzájárult ahhoz, hogy ennél a sportágnál maradtam és igazából nem is próbáltam ki mást. Persze az általános iskolai testnevelés órákon több sportággal is találkoztam (kosárlabda, foci, birkózás, kézilabda) de semelyiknek sem sikerült “elcsábítania”, pedig szinte minden sportágba kaptam dicsérő szavakat. A grundbirkózásban például csapatban diákolimpiát is nyertünk. Összességében sok sportággal találkoztam, de legvégül maradt a judo.”

A sportágválasztás, véleménye szerint, míg kisebb korban a szülő megfelelő megítélésétől, később a gyermek saját önmegismerésétől is függhet.

„Úgy gondolom, hogy kisgyermek korban minden szülőnek tisztában kell lennie a gyermeke adottságaival, képességeivel ahhoz, hogy megfelelő sportot válasszanak neki. Aztán később, amikor idősebb lesz, akkor a gyermeknek kell önmagát ismernie ahhoz, hogy el tudja dönteni: csapatjátékos-e inkább vagy egyéni sportoló! Szóval, ha valaki sportágat szeretne választani, bátran válassza ki azt, amelyiket a legjobban szereti, mert akkor fogja tudni a legjobb teljesítményt nyújtani hosszabb távon!”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!