A golf célja, hogy a játékos minél kevesebb ütéssel juttassa be a pálya túlsó felén lévő lyukba a labdáját. Két fő fajtája van: az egyik az ütésjáték (stroke play), ahol az összes ütés száma adja ki a végső eredményt, tehát az alacsonyabb eredmény jobb, a másik a meccsjáték (matchplay), ahol minden megnyert szakasz – tehát amit kevesebb ütéssel teljesítettek – egy-egy pontot ér.

Magyar Golf Szövetség: www.hungolf.hu

A golfpálya kb. 5,5-6,5 km hosszú, és minimum 60 hektáron terül el. 18 db különböző hosszúságú szakaszból áll, amelyeknek a végén egy 10 cm átmérőjű lyuk található. A szakaszok szélessége 35-40 m, amelynek az elején van az elütő hely (teeing ground). Az ezt követő füves terület két részből áll: a játékterületből (fairway) és a vágatlan füves részből (rough), amiből természetesen nehezebb kiütni a labdát. A szakasz végén találjuk a finomra nyírt füvű területet (green), ahol már csak gurítni szabad a labdát (putting). A pályán különböző akadályok vannak, ilyen pl. a homokcsapda (bunker) és a vízakadály.

Az ütésekhez háromféle ütőt használnak: vannak a faütők (ezeket ma már különböző fémötvözetekből készülnek), a vasütők és a gurító ütők. Az ütök a hosszukban és az ütőfej dőlési szögében térnek el egymástól.

Miért  a golf az egyik legnépszerűbb amatőr sport a  világ sok országában?

Mint az élet oly sok területén a statisztika a golf esetében is beszédes számokat  mutat az érdeklődők részére. Napjainkban a golf pályák és a regisztrált játékosok számát tekintve a  volt szocialista országokban  a következő adatokat látjuk : Lengyelország  28 pálya 3456 sportoló, Szlovákia 20 pálya 7490 sportoló, Magyarország 14 pálya 1552 sportoló.  A  hasonló méretű nyugat-európai országok adatai nagyságrendekkel  nagyobb számokat mutatnak : Hollandia 256 pálya 389515 golfozó, Ausztria 156 pálya és 103999 golfozó, Svédország 576 pálya 473797 játékos, Írország 412 pálya 199550 golfozó. Az óriási különbségek abból adódnak, hogy amíg a volt szocialista országokban  betiltották a golfozást a töretlenül fejlődő országokban rengetegen szerették meg ezt a nagyszerű sportot.

Magyarországon a környezetvédelem, az egészséges életmód iránti  társadalmi  méretű igény csak napjainkban kezdi elérni azt a szintet, amely a világ szerencsésebb országaiban már 40-50-éve jelen volt. A média hathatós segítségével sportolás előnyeit ott már sokan felismerték és a lakosság 40%-a heti rendszerességgel sportol. A golf azért is terjedt el, mert míg a sportok döntő többségéhez atletikus testalkat, komoly fizikai erőnlétre és állóképességre van szükség addig a golf esetében ezekre nincs szükség. A golf sportot minden átlagos vagy annál akár sokkal rosszabb testalkatú  ember  magas szinten űzheti, aki kiszorult a  sport  nyújtotta  örömökből. A golf csak a sport pozitív értékeit közvetíti, hiszen nincs szerepe az agresszív magatartásnak, a technikai faultnak, nem célja az ellenfél fizikai legyőzése,nincs dopping. A golf egyesíti a természet szeretetét és a versenyszellemet.  A golfot együtt űzhetik nők és férfiak, idősek és fiatalok. Egy igazi családi sport, amit együtt űzhet a nagyszülő az unokával. Mivel nincs test- test elleni harc a golf egy elegáns sport, amit ma már Magyarországon is egyre többen  megengedhetnek maguknak.

Egyesületek és a sportolók száma

Magyarországon számos lehetőség kínálkozik a golfozásra. 18-lyukas versenypálya működik: Bükfürdőn, Gödön, Hencsen, Kisoroszin, Máriavölgyön, Tatán és Vámospércsen. Ezeken kívül gyakorlásra és klubversenyek rendezésére alkalmas 9-lyukas pályák üzemelnek: Budatétényen, Pestszentlőrincen, Zsirán, valamint 6-lyukas pályák: Diósdon, Hévízen, Monoron és Szegeden. Gyakorló pályák is rendelkezésre állnak: Békéscsabán, Budapesten, a Hajógyári szigeten és a Petneházy réten, Lajosmizsén, Nyíregyházán és Zirc-Szarvaskúton.

A szövetség tagjaként, ugyanakkor külön szervezeti egységet alkotva, tevékenykednek a szenior és a profi golfozók. Hazánkban kb.3000 golfozó játszik kisebb nagyobb rendszerességgel szövetségi vagy klubversenyeken, vagy akár baráti összejöveteleken.

Magyar eredmények

A magyar golf az 1920-as és 30-as években volt a csúcspontján. Volt olyan férfi, aki háromszor nyerte meg a legrangosabb német kupát, és örökös bajnoki címet szerzett. A hölgyek között pedig egy igazi világklasszis öregbítette a magyar golf hírnevét, aki tizenkilencszeres magyar, ötszörös osztrák és négyszeres cseh bajnok volt. Európa legjobbjának választották, és a világ ötödik legjobb női golfozójaként tartották számon. Napjainkban nehéz bekerülni a legjobbak közé a hatalmas konkurencia miatt.

További kiemelkedő eredmények: Párizsi junior Európai-bajnokság 7. helyezés (2009), Amerikai junior bajnokság 9. helyezés (2009), Szenior Európa-bajnokság: nettó egyéni kategóriában 3. helyezés, nettó csapatkategóriában 2. helyezés (2009)

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek ajánljuk, mert életkórtól, nemtől függetlenül meg lehet tanulni, és akár versenyszerűen is a friss levegőn, szép környezetben lehet sportolni. Természetesen minél előbb kezd el golfozni, annál komolyabb eredményeket érhet el.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Állóképességet
  • Mozgáskoordinációt
  • Koncentrációs képességet
  • Erőt és dinamizmust

Előnyök és hátrányok

A sportág előnyei, hogy a szabadban, friss levegőn űzhető, akár egyénileg, akár csapatban, akár a rekreáció kedvéért, akár versenyszerűen. Több játékformája van, amivel színesebbé tehető a pályán eltöltött idő. Hátránya, hogy Magyarországon télen a pályák zárva vannak, de ilyenkor az úgynevezett indoor létesítmények segítségével őrizhetik meg a kondíciójukat a versenyzők.

Hogyan kezdjük el?

A golfot már kisgyermek korban el lehet kezdeni, erre vannak speciális műanyagból készült gyermek-ütők is, ám a versenyzést csak iskolás kortól javasoljuk, mivel a pontos számolás fontos feladata egy golfozónak. A golf nagy előnye, hogy űzése nincs korhatárhoz kötve. A sportot szerető játékos, míg tud sétálni, és fel tudja emelni a karjában az ütőt, addig akár versenyszerűen is golfozhat. A golf egy életforma; aki elkezdte, nem tudja abbahagyni. Ha valaki golfozni szeretne, keresse fel a legközelebbi golfpályát vagy gyakorlópályát. Nagyon fontos, hogy végzett, szakképzett golfoktatóval kezdjük a tanulást, ezért a Magyar Golf Szövetség honlapján megtalálhatók azok a klubok ahol a kezdő lépéseket meg lehet tenni.

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!