Görbicz Anita: “Eleinte nem tetszett a kézilabda, de aztán megszerettem.”

Aki látta Görbicz Anita pénteki búcsúztatását, az megérti, hogy miért rajongunk a sportért.

A sport az, ami érdek nélkül tud érzelmeket kiváltani. Odaadás, elköteleződés, küzdelem, harc, jellemformálás, kitartás, szorgalom, szeretet, hűség, rajongás, empátia, erő és mentális kondíció – ez a sport, és ennek egy kivételes képviselője Görbicz Anita.

Görbe 1997 óta volt Győri Audi ETO kézilabdázója, 2002 és 2017 között 233 alkalommal szerepelt a válogatottban és 1111 gólt szerzett, nyert vb-ezüstérmet és Eb-bronzot, volt a világ legjobb játékosa és több alkalommal hódította el a BL-t.

A Mosonmagyaróvár elleni idényzáró bajnoki az utolsó meccse volt, mezét (13) visszavonultatták, a Tűzszekerek zenéjére fel is húzták, akár egy lobogót, és szektort is kap a három hete 38. születésnapját ünnepló legenda a győri sportcsarnokban.

„Tízéves voltam, amikor a nővérem hatására lementem egy edzésre, de eleinte nem tetszett a dolog. Egyből meccset játszottunk, lökdöstek, keménykedtek az ellenfelek, ezzel együtt mindenki azt mondta, milyen ügyes vagyok. Így aztán megragadtam a játéknál – nyilatkozta pár éve a kezdetekről az utanpotlassport.hu-nak. – Egyszer aztán Róth Kálmán látogatott el a suliba, és egyből kiszúrt. Az ő javaslatára kerültem a Balázs Béla iskola kézilabdaosztályába, ahol sokkal komolyabb keretek között zajlott minden, az egész napunkat a sport töltötte ki. Azok, akik nem voltak olyan szorgalmasak, csak nevettek rajtunk, amikor negyven fokos hőségben is a betonon izzadtunk. De megérte a munka. A nehéz pillanatokon a szüleim segítettek át, akiknek soha nem tudom meghálálni azt a sok segítséget, amit kaptam tőlük. Máig élnek bennem apu szavai, aki folyamatosan sulykolta belém: munka nélkül semmit nem ér a tehetség. Ma is vallom, hogy a befektetett energia megtérül. Valamennyi edzőmtől sokat tanultam, s ezúton is szeretnék mindent megköszönni nekik, közülük is mindenekelőtt Róth Kálmánnak.”

Gratulálunk Anitának az eddigi sikereihez és a legeslegjobbakat kívánjuk neki az eljövendő feladataihoz!

 

(Fotó: MTI/Czagány Balázs)

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!