Gyarmati Panka visszatért

Gyarmati Panka januári visszatérését a svájci Laax Openen az időjárás meghiúsította. Miután azt a versenyt végül törölték, újabb két hónapot kellett várnia az éles megmérettetésre, 16 hónappal a sípcsonttörése után. A szezonzáró olaszországi Vk-versenyen egyetlen ponttal maradt le a döntőről.

Panka 2016 novemberében sérült meg, edzés közben. Emiatt a teljes tavalyi versenyszezont ki kellett hagynia, éppen akkor, amikor az olimpiai kvalifikációs időszak elkezdődött. Két hónap mankós időszakot követően hosszadalmas rehabilitáció és gyógytorna következett, mígnem a nyár derekán tudott ismét havon csúszni a francia Alpokban.

Az idei versenyszezon már szeptember első hétvégéjén elkezdődött Új-Zélandon, de ez még korai volt a visszatérésre. Egy esetleges újabb sérülés nemcsak versenyzői pályafutását, hanem Panka hosszú távú egészségét is veszélyeztette volna. Márpedig utóbbi az olimpiánál is fontosabb. Ezért maradt a türelmes, fokozatos felkészülés, rengeteg óra az edzőteremben, sok futás, majd az őszi havas edzések az osztrák gleccsereken.

A Laax Opent végül törölték így Gyarmati Panka, hazánk legjobb snowboardosa csak a szezonzárón tért vissza.

Sajnos az idei FIS versenynaptár nagyon nehéz helyzetbe hozta azokat, akik ebben a szezonban szerették volna kivívni helyüket a téli olimpián. Az új-zélandi szezonnyitó után ugyanis mindössze két slopestyle-verseny maradt az olimpiáig. Panka, aki slopestyle-ban a világ legjobb tíz versenyzője közé tartozik, hiába teljesítette volna könnyűszerrel az egyéni kritériumot, a kihagyott versenyek miatt a nemzetek rangsorában még győzelem esetén is elérhetetlen volt a kvótához szükséges top 30-as ranglistahelyezés. Utóbbihoz ugyanis az ellenfelek már egy éve gyűjtögették hazájuk számára a pontokat. Panka így kénytelen volt elengedni az olimpiát, és a következő versenyekre koncentrált.

A FIS Slopestyle Világkupa egyetlen versenyt tartogatott még a szezonban, a finálét az olaszországi Seiser Almon.
Az időjárás ezúttal is pocsék volt. A havazásban és ködben zajló versenyen Panka sokáig a döntőt érő 6. helyen volt, de végül be kellett érnie a 7. hellyel. 

„Örülök a hetedik helynek, persze jó lett volna a döntő. A célom nem az eredmény volt, hanem hogy egy hibátlan menetet tudjak produkálni. A trükköket is úgy válogattam össze, hogy ez inkább egy biztonsági menet volt.” (Gyarmati Panka)

Panka a női verseny után átváltott szurkolóba, hiszen a férfi versenyen is volt magyar induló. A kecskeméti Fricz Botond élete második slopestyle világkupa versenyén állt rajthoz, ahol az olimpikonokkal teletűzdelt mezőnyben a remek 30. helyet szerezte meg.

Gyarmati Panka számára ezzel a versenyszezon véget ért, de Fricz Botival a freestyle snowboardozás iránt érdeklődők számára közös edzőtábort tartanak március 26-ól 30-ig az ausztriai Turrachban.

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, és általában 3 korlát komplexumból és 3 óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.


Magyar Snowboard Szövetség

A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!