Hajsza a teljesítményért: edzőmaszkban vagy anélkül?

Rohamléptekkel közeledik ugyan a farsang, mégsem ez a magyarázata, ha maszkos sportolókat látsz magad körül és a médiában – Hosszú Katinkát is beleértve. Mire jók ezek az edzőmaszkok, és van-e értelme neked is beruházni egybe? Ez itt a kérdés, amit most igyekszünk megválaszolni.

Mire való az edzőmaszk?

Ha edzőmaszkot viselsz, akkor mozgás közben enyhe légszomjat érzel, ugyanis a maszk szabályozza a belélegezhető levegő mennyiségét ráadásul az általad kilélegzett, szén-dioxidban dús levegő egy része visszajut a tüdődbe. Így arra trenírozhatod a szervezetedet, hogy kevesebb oxigénnel is ugyanolyan jól teljesítsen, vagyis: aztán maszkmentes, előnyösebb körülmények között valószínűleg jobb eredményt tudsz majd produkálni. Mindennek előfeltétele azonban, hogy helyesen használd a maszkot, és csak olyan esetekben, amikor valóban szükséged van rá.

Hogy működik?

Ha maszkban sportolsz, az kicsit olyan, mintha magaslati körülmények között edzenél, ahol ritkább a levegő. Amikor ilyen viszonyok között járatod csúcsra magad, ahogyan sok hegyi edzőtáborban tréningező élsportoló, akkor  –  ahogy említettük – visszatérve normál körülmények közé megnövekedhet a teljesítményed.

Ha az oxigéntartalom alacsonyabb, a szén-dioxid koncentrációja viszont magasabb, akkor javul a sejtjeid oxigénellátása, mert a vörösvérsejtjeid termelése fokozódik, ezzel együtt pedig feltehetően jobban fogod bírni a terhelést. A légzéstechnikád mindenképp fejlődik, vagyis kevesebb levegő is elég lesz ugyanahhoz a feladathoz. Az állóképességed megnőhet, miközben lazulnak az izmaid, illetve tágulnak az ereid, így egyúttal jobbá válhat a tested vérellátása is.

Mondunk egy példát. Amikor épp ki akarsz purcanni egy verseny vége felé, és már csak kapkodod a levegőt, az azt jelenti, hogy magasabb a szén-dioxid koncentrációja a szervezetedben.  Ha viszont a maszkkal pont arra edzed magad, hogy bírd szusszal a magasabb szén-dioxid-koncentrációt, akkor nyert ügyed lehet ilyen esetekben.

Kell ez neked?

Attól függ, mi a célod. Mindenesetre semmiképpen sem neveznénk alapfelszerelésnek, ha kezdő sportoló vagy. Először inkább tanuld meg a kiválasztott sportágadhoz szükséges helyes légzéstechnikát. Ha viszont nem ma kezdted a sportolást, és kifejezetten a jobb teljesítményre hajtasz, akkor érdemes fontolóra venned egy maszk bevetését. De azt a lelkedre kötjük, hogy ez ügyben kérd ki egy profi edző véleményét, és hallgass is az instrukcióira. Ha pedig végül közösen a maszk mellett döntöttetek, akkor nagyon figyelj a fokozatosságra! Első próbálkozásként pár perc elég lesz, a fokozatot pedig mindenképp úgy állítsd be, hogy enyhe légszomjat érezz se többet, se kevesebbet. Később aztán szintet léphetsz, ha az edződ is rábólint.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!