A hegyikerékpár (mountain bike) elnevezés terepen, egy vagy több nyomos erdei ösvényeken, sziklás, gyökeres talajon történő kerékpározást takar. A mountain bike 1996-ban, Atlantában mutatkozott be a olimpiai sportágként. A magyar olimpikonokon túl is vannak nemzetközi szinten jegyzett versenyzőink.

A kerékpározáshoz az országútitól eltérő hegyikerékpárt használnak, amelynek a kerekén bütykös, széles külső gumik vannak, teleszkópos, és a fékei tárcsafékek. A versenysportnak két fő irányvonala van. Egyik a cross country („hegyre fel és le”), a másik a downhill („lejtőzés”). A győztes a kijelölt pályát legrövidebb idő alatt teljesítő versenyző.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) jelenleg négy szakágat ismer:

  • Olimpiai Cross (XCO): 5–9 km körpályán, kb. 2 órás a verseny;
  • Maraton Cross (XCM): egy nagy körpályán 60–120 km-t versenyeznek;
  • Downhill (DH): természetes és mesterséges akadályok leküzdésével lejtőzés 1-2 percig;
  • Four Cross (4X): kieséses sprintverseny, 3-400 m-es, ugratókkal, döntött kanyarok­kal tűzdelt pályán egyszerre négyen verse­nyeznek, az első két helyezett jut tovább.

A mountain bike története

Először az Egyesült Államokban, Kaliforniában rendeztek mountain bike versenyeket, a 80-as évek elején. Azóta minden tekintetben bővült, és sokat változott a sportág, fejlődéséből adódóan a pályák is sokkal nehezebbek. A nemzetközi szövetség (UCI) 1990-ben rendezte az első hivatalos mountain bike világbajnokságot, 1996-ban vált olimpiai sportággá.

A hegyikerékpár Magyarországon

A Magyar Mountain Bike Szövetség 1993-ban alakult, jelenleg a Magyar Kerékpáros Szövetségen belül működik, két szakágra bontva: MTB XC (XCM/XCO), illetve MTB DH (DH/4X).

Érdekesség, hogy bár hazánk nem bővelkedik a hegyekben, mégis a mountain bike versenyzők vannak a legtöbben a kerékpársport regisztrált tagjai között.

Két olimpián is ott voltak hegyikerekeseink, 2004-ben, Athénban Vinczeffy Zsolt, míg 2008-ban, Pekingben Parti András képviselte a magyar színeket ebben a sportágban.

Világversenyeken több jó eredményt is elértünk már, 2008-ban Benkó Barbara junior világbajnoki ezüstérmes lett, majd 2009-ben U23-asként (19 évesen) 6. lett a világbajnokságon, Olimpiai Cross versenyszámban. Four Cross világkupákról is vannak dobogós helyezéseink.

Kinek ajánlott?

Elsősorban annak, aki igazán szereti mindazt, amit a hegyikerékpár, azaz a terepen való kerékpározás, küzdelem az ellenfelekkel, a terepviszonyokkal, adott esetben az időjárással… az alapokat bárki elsajátíthatja, nem kötött sem korhoz, sem fizikai adottságokhoz.

Milyen képességeket fejleszt?

  • A kitartást;
  • a szorgalmat;
  • a fizikai és szellemi állóképességet;
  • a gyors döntési képességet.

Előnyök és hátrányok

Alapvetően egész életen át űzhető, egészséges mozgásforma, szabadidős tevékenység. Versenysportként, magasabb szinten már technika- és infrastruktúraigényes sportág.

Mikortól ajánlott?

A kerékpározást már 3 éves kortól el lehet kezdeni, de mindenképpen érdemes még az iskola előtt. 8-10 éves kortól kezdhető el a korosztálynak megfelelő versenyzés. 17-18 éves kortól alakul ki a szakági specializálódás. A versenyszerű hegyikerékpározás nagyjából 40 éves kor környékéig tarthat. Szabadidős tevékenységként kisgyerekkortól egészen idős korig űzhető.

A hegyikerékpározást is kipróbálhattad (száz további sportággal együtt) a XXII. Budapesti Nagy Sportágválasztón, május 25–26-án. Kipróbáltad?

Magyar Kerékpáros Szövetség: Magyar Kerékpáros Szövetség

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!