Hogyan hat rád az alkohol, ha sportolsz?

A hétvége jó esetben arról szól, hogy végre kiengedheted a gőzt. Vannak, akik ennek érdekében kisportolják magukat – míg mások a poharat emelgetik. De mi a helyzet, ha te mind a kettőt szereted csinálni? A kulcsszó itt is a mérték: tudj róla, milyen hatással van a szervezetedre a szesz, ha sportolsz is mellette, így könnyebb mérlegelned, mikor mennyit ér meg neked egy kis mámor.

Dehidratál

Amikor iszogatás közben sűrűn látogatod a mosdót, akkor valószínűleg ritkán fordul meg a fejedben, hogy eközben mi történik az izmaiddal. Az alkohol erősen stimulálja a vesédet, így rengeteg folyadékot vesztesz, azaz dehidratálódsz – amit az izomsejtjeid is megéreznek, főleg, mert alapjáraton sok vizet tartalmaznak. A megoldás: ha már alkoholt iszol, akkor sok vizet is fogyassz mellé, hogy kicsit ellensúlyozd ezt a hatást.

Befolyásolja a hormonháztartásodat

A túl sok alkohol csökkenti a tesztoszteronszintet, ez pedig hosszabb távon kevesebb izomtömeggel jár. „Cserébe” viszont nő az ösztrogénszint, ami fokozott zsírlerakódást hozhat magával. Mindez szélsőséges esetben, amikor rendszeresen túl sok alkoholt iszik egy férfi, elnőiesedett mellekkel, azaz ginekomasztiával is együtt járhat. Nem szép jövő…

Csökkenti a motivációdat

Lássuk be, a másnap sosem életed legszebb napja: a macskajajt hasogató fejfájás és kellemetlen gyomorfájás kísérheti, ráadásul könnyen belecsúszhatsz egy lehangolt, depresszív hangulatba is. Ilyen parádés állapotban nehéz kirobbanóan motiváltnak lenned – a kihagyott edzések pedig biztosan  nem visznek előrébb.

Hizlal

Ha a testedzés mellett a táplálkozásodra is ügyelsz, akkor ne felejtsd el, hogy a folyékony kalória is kalória, márpedig az alkohol tele van vele, miközben a tápértéke elenyésző vagy éppen nulla. Biztos megéri felrúgni a diétádat az eufória kedvéért?

Csökkenti a teljesítményedet és balesetveszélyes

Ha ittál már valaha szeszes italt, akkor tapasztalatból tudod, hogy a túlzásba vitt kortyolgatás csökkenti a reakcióidődet, lelassít, árt a mozgáskoordinációdnak, és az egyensúlyérzékednek sem kedvez. Ezek egyike sem előny a hétköznapi helyzetekben sem, de ha éppen sportolás közben kell megbirkóznod velük, akkor érthető módon még teljesítménycsökkenésre is számíthatsz. Ami pedig ennél is rosszabb: kifejezetten sérülésveszélyes kombó. Ezért lehetőleg ne sportolj, amíg nem józanodtál ki teljesen.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!