Te is minden év elején megfogadod, hogy januártól sportosabb életet élsz? Mielőtt nagy lelkesedéssel belevetnéd magad az edzésbe, érdemes egy kicsit rákészülnöd – és nem csak lelkiekben. Ha így teszel, akkor nagyobb eséllyel találod majd kellemes időtöltésnek a mozgást az első alkalom után is, és remélhetőleg a motivációd szintén megmarad.

Tartsd be a fokozatosság elvét!

Legyél bármilyen elszánt is, ha sokáig nem edzettél (netán sosem), akkor a testednek egyelőre erősen megvannak a maga korlátai. Azt biztosan nem szeretnéd, hogy letaglózzon egy fájdalmas izomláz, és elvegye a kedvedet, ezért először csak kis dózisban adagold magadnak a sportot. Negyedóra bőven elég lesz kezdetnek.

Mindig melegíts be!

Egy váratlan sérülés hetekre visszavetheti az egészséges testalkat és erőnlét elérésére irányuló törekvéseidet, ezért a legjobb, ha nem kockáztatsz. Ne blicceld el a bemelegítést, hiszen csak pár percről van szó, az ízületeid és az izmaid viszont jobb teljesítménnyel fogják meghálálni a törődést.

Legyen megfelelő edzőruhád!

Lehet, hogy azt gondolod, hogy a kitérdelt melegítőd pont jó lesz az első, sete-suta próbálkozásokhoz, vagy épp ellenkezőleg: rögtön a legprofibb szerelésbe ruházol be. Pedig kezdetben csak egy valami fontos: hogy jól és kényelmesen érezd magad a ruhádban, ne kelljen állandóan igazgatni, és ne akadályozzon a mozgásban. Így egy kihívással kevesebbel kell szembenézned az első edzésen. Ha jól néz ki és még funkcionális is, az már csak hab a tortán, ami pluszban hozzátehet egy kicsit a jó közérzetedhez.

Télen-nyáron legyen nálad víz!

Edzés közben izzadsz, ez pedig folyadékvesztést jelent. Az ember testtömegének nagyjából 60%-a víz, így érthetően egyik szerved sem fog örülni a megvonásnak. Arról nem beszélve, hogy a testi és szellemi teljesítőképességedet is csökkenti a vízhiány. Úgyhogy mindig legyen tele a kulacsod vagy az üveged!

Sportolás előtt egy órával már ne egyél!

Az emésztés rengeteg energiát igényel – ahogyan az edzés is. Ne terheld le egyszerre két irányból a szervezetedet! Mozgás előtt 1–1,5 órával lehetőleg már ne nassolj semmit – de az is rossz ötlet, ha korgó gyomorral látsz neki az edzésnek. Ha muszáj enned egy kicsit, akkor az mindenképpen valami könnyű étel legyen, az is csak minimális mennyiségben.

Kérd ki az orvosod véleményét!

Ha sok plusz kiló van rajtad, esetleg bármilyen egészségügyi problémával vagy betegséggel küzdesz, akkor az edzőterem vagy sportpálya helyett az első utad inkább az orvosi rendelőbe vezessen. Jobb félni, mint megijedni! Orvosod segíteni fog a testi adottságaidhoz legoptimálisabb sportág kiválasztásában is. De ebben ránk is számíthatsz, ha eljössz január 19-én a Téli Sportágválasztóra, ahol 20 havas-jeges sportágat próbálhatsz ki. Reméljük, megtalálod köztük az igazit!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!