Hogyan sportolj, ha asztmás és/vagy allergiás vagy?

A jó idő nem mindenkinek okoz egyúttal felhőtlen örömet: a pollenszezon beköszöntése az asztmások és allergiások számára többnyire kihívásokkal teli időszak. Tévhit viszont, hogy érintettként a sportolást szükségszerűen hanyagolnod kell. Sőt: ha elővigyázatosan mozogsz, akkor sokat javíthatsz az állapotodon.

Hogyan segíthet a sport a panaszaidon?

Amikor asztmás leszel, akkor a légzésed válik problémássá, ahogyan sok allergiás betegségnél is a légszomj az egyik legfőbb tünet. Ezért az ilyen jellegű gondoknál a tudatos légzés és az azt segítő légzőgyakorlatok különösen sokat segíthetnek. A rendszeres sport többek között azért fontos, mert az állóképességed és a keringésed fejlesztése mellett a szervezeted ellenállóképességét is növeli. Ezt a hatást fokozza, hogy sportolás közben termelődik a boldogsághormon néven ismert endorfin, ami szintén jót tesz az immunrendszerednek – amellett, hogy jobbá teszi a közérzetedet. Ami pedig a legfontosabb: mozgás hatására a légzésfunkciód javul, és optimálisabbá válik az oxigénfelhasználásod is.

Milyen sportok ajánlottak?

Az asztmások számára az egyik legideálisabb mozgásforma az úszás, amely erősíti a légzést segítő izmokat, így javítva a légzésfunkciót. Az úszás csökkentheti a hörgőszűkületet, és általában javítja az oxigénfelvételt. Emellett leginkább olyan sportokat érdemes választanod, ahol az intenzitást szabadon növelheted vagy csökkentheted, így kisebb a kifulladás veszélye. Ha nehezedik a légzésed, lassíts vagy iktass be egy kis pihenőt. A fokozatosság és a mértékletesség itt különösen fontos. Érdemes kipróbálnod olyan sportágakat is, amelyeket sóbarlangban lehet űzni – ilyen például a jóga.

Vannak olyan esetek, amikor az egyébként jótékony hatású vizes közeg mégsem tesz jót. Ha az allergiás tünetek éppen tetőznek, például duzzadtak a nyálkahártyáid, bedugult az orrod és a füled, akkor a víz nagy nyomása ronthat a helyzeten. A búvárkodás szintén a nagy nyomás miatt nem jó ötlet.

Ha pollenallergiás vagy, akkor értelemszerűen nem ajánlott túl sokáig a szabadban sportolnod, amikor épp magas a levegő pollenkoncentrációja. Legfőképpen azért nem, mert a mozgást szapora légvétel kíséri, ami több pollen belégzésével járhat, ez pedig nemcsak rosszullétet okozhat, de még a teljesítményedet is csökkentheti. Pollenszezonban sokszor duzzadt a nyálkahártya, így többször veszel levegőt a szádon keresztül, azaz még több pollent lélegzel be. Ilyenkor inkább zárt térben érdemes mozognod, főleg az allergénmentesített lakásban.

Fontos! Ha asztmás és/vagy allergiás vagy, akkor kérj tanácsot orvosodtól, mielőtt belevágnál a sportolásba. Edzés közben pedig mindig legyen nálad a sürgősségi gyógyszered vagy a számodra felírt légzéskönnyítő szerek.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!