A vadvízi evezés részletesebb megismerése után, ezúttal a környező országok zuhatagain való raftingtúrázási lehetőségeket vesszük górcső alá. A Kanyon Aktív Kft. szervezésében számos helyszínen, különböző nehézségi szinteken, de garantált vízi élményben részesülhetsz. Íme, a felhozatal!

A rafting, a vadvizek meghódításának vágya nagyon régóta él a kalandvágyó emberekben és valószínűleg nehéz a pontos kezdetét megjelölni. Írásos dokumentumok bizonyítják, hogy bátor vállalkozók már a XIX. század közepén – akkor még természetesen fa hajókkal – nekivágtak a Colorado folyónak.

A nagyobb 6-8 személyes hajókat mindig képzett túravezető irányítja, de a kisebb 2-3 személyes hajókkal – természetesen túravezetői kísérettel – az is nekivághat egy WWII-III erősségű vadvízi folyónak, akinek nincs előzetes tapasztalata. Csoportos rafting túrákat általában WWII-IV erősségű folyókon szerveznek az ezzel foglalkozó cégek.

Aki először próbálkozik a vadvízi evezéssel, kezdésnek az ausztriai Salza folyót ajánljuk, mely Budapesttől kb. 420 km távolságra található. Túravezetői kísérettel biztonságosan meghódítható 2-3 személyes vadvízi kenukkal és nagyobb, 6 személyes rafting hajóval is.  A hétvégi kétnapos rafting mellett gyakorlott evezősöknek ajánljuk, a dupla rafting, vagy a V.I.P. rafting túrát. Aki pedig csak ki szeretné próbálni a vadvízi evezést, annak az egynapos Salza ízelítő programunkat javasoljuk. Ha az egyéni utazás nem megoldható, akkor pedig a Salza buszos rafting programunkat ajánljuk.

Aki már tapasztaltabb vadvízi evezős, annak Szlovéniában a Soca (Soča) folyót javasoljuk, (Budapesttől kb. 560 km-re), mely a Júliai Alpok nyugati részén folyik Bovec mellett. Középső részén az erőssége WWII-IV közötti, ezért a vadvízi evezős túrákat 6-8 személyes rafting hajóval szervezzük. A Soca folyó nagy előnye, hogy itt több vadvízi sport is kipróbálható. A kétnapos rafting hétvége mellett választható a rafting – canyoning program, vagy akár a vadvízi gekko is kipróbálható, de lehetőség van a három sportot (rafting, canyoning, gekko) tartalmazó vadvízi hétvége foglalására is.

Tavasszal, hóolvadáskor evezhető még Erdélyben a Cserna folyó, illetve Szlovákiában a Bela patak. A Cserna legnagyobb előnye, hogy itt nincs tömeg, más evezősökkel is ritkán találkozni, vadregényes tájakon evezünk. Budapesttől kb. 470, a Vaskaputól mindössze 25 km-re található Herkulesfürdő, melynek közelében történik az evezés és általában március, április hónapban evezhető a folyó, nehézsége miatt inkább csak 6-8 személyes rafting hajóval.

A Magas-Tátra legnyugatibb csúcsa a Kriván alól indulva folyik és a Vág folyóba ömlik. A Podbanske és LiptovskyHradok közötti 25 km-es szakaszon majdnem 300 m a szintkülönbség ezért a patak esése nagyon nagy, így rendkívül gyors folyású, viszont egyáltalán nem mély. Éppen ezért rendkívül becsapós is. A folyó Budapesttől kb. 270 km-re található, április május hónapban evezhető csak 6-8 személyes raft hajóval.

A vadvízi evezés programokhoz előzetes képzettség nem szükséges, csak biztos úszótudás, ez viszont kötelező. Bizonyos betegségeken átesett embereknek a vadvízi sportok nem ajánlottak. A vadvízi sportokat kizáró betegségek pl. szívbetegségek, epilepszia, hideg allergia. Alkoholos, illetve drogos befolyásoltság szintén kizáró tényező a vadvízi evezés során.

Részletes program információk: www.kanyon.hu

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!