Így ülj az irodában, hogy bírja a strapát a gerinced

Azt gondolnánk, hogy ülni a világ legegyszerűbb és legtermészetesebb dolga, és mindenkinek simán megy. A gerincednek viszont ehhez lenne egy-két szava: ha sokat görnyedsz az irodában, akkor biztos téged is meglep időnként egy alattomos derék-, hát- vagy fejfájás. Védd ki a fájdalom támadását, mert egy jól funkcionáló gerincre remélhetőleg még sokáig szükséged lesz!

  • Az az ideális, ha az asztalod és a széked magassága is állítható: az asztallap lehetőleg a könyöködig érjen fel. A matt, szemet kevésbé bántó képernyő teteje pedig szemmagasságban legyen, hogy kicsit lefelé kelljen nézned munka közben.
  • Ne nyújtsd előre az álladat, akkor sem, ha ezerrel koncentrálsz. Akkor teszel jót a nyakaddal, ha az álladat kicsit visszahúzod, hogy a tarkódnál kellemesen megnyúljanak az izmaid. Törekedj kicsit felfelé a fejeddel, mintha egy zsinóron húznának a plafon felé. Képzeld azt, hogy marionettbábu vagy!
  • Tartsd a talpaidat a földön, vagy tedd fel a lábaidat, és ne keresztezd túl sokáig őket. Egyrészt nem tesz jót a vérkeringésnek, másrészt nem egyenletesen terheli a gerincedet, így melegágya a deformációknak. 
  • Ülj egyenesen, ne csavard magadat jobbra-balra, mint egy kígyó, mert szintén deformáció lesz a vége.
  • Ha igazán elszánt vagy, akkor fitneszlabdán is ücsöröghetsz, amin egyensúlyoznod kell, ezért a törzsstabilizáló izmaid nonstop dolgoznak, azaz egyre edzettebbek lesznek.
  • Legyél bármennyire is a munka hőse, ha teheted, óránként állj fel pár percre, és sétálj, mozgasd át a tagjaidat. A tested meg fogja hálálni a törődést, és még hatékonyabb is lehetsz, hiszen van ideje leülepedni az infóknak a fejedben, és kevésbé merülsz ki!
FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!