Ilyen volt a 33. Wizz Air Budapest félmaraton

A nőknél Kácser Zita, míg a férfiaknál a kenyai Kosgel Mathew nyerte meg a 33. Wizz Air Budapest félmaratont – áll az MTI tudósításában. A magyar bajnokságot Csere Gáspár nyerte, aki mindössze 25 másodperccel lemaradva a kenyai mögött ért célba. Az eseményen Ötpróba-pontokat is gyűjthettek az indulók.

A kétszeres győztes Kácser 1 óra 17 perc alatt teljesítette a távot, míg Kosgel Mathew 1 óra 6 perc alatt ért célba. A férfiaknál a legjobb magyar helyezést Csere Gáspár érte el, aki a győztestől mindössze 25 másodperccel lemaradva a második lett. Csere ezzel tizedszer győzött a magyar bajnokságban. A versenyen 79 országból több mint 15 ezren vettek részt, közülük egyéniben 11 ezren álltak rajthoz. A legidősebb induló, a 85 éves Kenyér Imre 2:37:23 óra alatt teljesítette a 21,1 kilométeres távot.

Szinte minden harmadik magyar településről érkeztek futók, és rekordot döntött a külföldi sportolók száma is: közel 2600-an a határokon túlról érkeztek. A Wizz Air Budapest Félmaraton a legnépszerűbb az angol és a lengyel sportolók körében volt, de jöttek Szlovákiából, Németországból és Olaszországból is. 79 országból neveztek be, ami 10%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. Kísérőikkel együtt, több mint 5000 futóturista érkezett a fővárosba. Ami a nemek arányát illeti, az életükben először félmaratont futóknál ugyanannyi férfi és nő futott, míg a többedszer indulók között kicsivel magasabb volt a férfiak aránya. 4 olyan versenyző is volt, aki elmúlt már 80 éves, míg 114 volt azoknak a versenyzőknek a száma, akik már betöltötték a 66. életévüket.

A Budapest Sportiroda 1000 fős szervező csapata 5000 liter izotóniás itallal, 30 000 liter poharas vízzel, 100 kg szőlőcukorral, 5200 db banánnal, 4 zuhanykonténerrel és több mint 200 mobil WC-el segített a sportolókat. 26 futó 23. alkalommal teljesítette a Budapest Félmaratont. 

Az Ötpróba programsorozatról itt olvashatsz!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!