Ha az atlétikát a sportok királynőjének nevezzük, nyugodt szívvel foglalhatja el a képzeletbeli dobogó második fokát a torna. Egy sportág, melyet képtelenség megunni, de amennyiben még a Te fejedet nem csavarta el, akkor most mi teszünk róla…

A torna múltját egészen az ókori görögökig vezethetjük vissza, akik különös figyelmet fordítottak a fizikai állóképesség fejlesztésére és szinten tartására. Minden városban megtalálható volt a gümnaszion, vagyis tornacsarnok, ahol akkoriban főként a férfiak gyakorolhattak. Ez később elterjedt Rómában is, még a mai torna alapjainak lefektetése német területhez köthető.

Magyarországon az első nyilvános testgyakorolda 1819-ben nyitotta meg kapuit, majd folyamatosan alakultak meg a tornaegyletek. Mi a Jubileumi Nagy Sportágválasztón is résztvevő Postás Sport Egyesület sportszervezőjét, Gelencsér Bernadettet kértük, hogy kalauzoljon el bennünket e sportág részleteibe, górcső alá véve természetesen a sportágválasztáshoz és a gyermekek lehetőségeihez köthető kérdéseket.

„A tornasportot, lévén, hogy egy alapsportágról van szó, már nagyon kis korban el lehet kezdeni.  Ebben a sportágban az egyik legnagyobb szerepe a relatív erőnek van, amit viszont már akarva-akaratlanul mindenki használ onnantól kezdve, hogy megszületik. Minden esetre három éves kortól már el lehet kezdeni az alapok elsajátítását. Ezt követően az egyesületek 4-6 éves korban tartanak egy kiválasztást és szétválasztják azokat, akikben látnak potenciált komolyabb eredmények elérésére, illetve azokat, akiknek inkább csak hobbi szinten ajánlott ez a mozgásforma, akár kiegészítésképpen egy másik sport mellett.”

A kiválasztás minden sportágban elkerülhetetlen, de a torna az alapok biztosításához tökéletes. Van viszont néhány olyan tulajdonság is, amely kizáró ok lehet, illetve számos olyan, ami viszont nagy előnyt jelenthet.

„Kisgyermekeknek nagyon is ajánlott a tornasport, hiszen megtanulják, miként használják a testüket, jobban fejlődik a relatív erejük, az egyensúlyérzékük, a koordinációs képességeik, melyeket nem csak a tornasportban, de más sportokban is hasznosítani tudnak majd. Kizáró tényezők viszont a versenytorna műveléséhez a belgyógyászati és a súlyos ortopédiai elváltozások (ez főleg a gerinccel kapcsolatos problémákra értendő), de előnyt jelenthet az alacsonyabb testmagasság, illetve az emocionális képességek közül a bátorság.”

A szülők pedagógiai támogatása, legyen szó az edzésre való eljutásról vagy akár a nehezebb időszakokról, jóval nagyobb szerepet játszik ez esetben, mint a mérhető, pénzbeli költségek.

„Ebben a tekintetben egy viszonylag olcsóbb sportágról van szó, a tagdíjon kívül az edzőruhát (tornadresszt) kell megvenni, illetve fél évente-évente egy tenyérvédő, esetleg egy-egy fásli, amivel számolniuk kell.”

Ha mindezek még nem győztek volna meg, jöjjön a slusszpoén, mely biztos befutást jelent majd. Említettük a bevezetőben, hogy képtelenség megunni. Hogy mi ennek az oka? A szakágai, a szerei, mely utóbbiak nemenként eltérőek. A versenyeken nők és férfiak különböző szereken méretik meg magukat. A férfi szertorna gyakorlatai a talaj, a gyűrű, a korlát, a lólengés, az ugrás és a nyújtó, míg a női szerek tekintetében csak a talaj és az ugrás egyező az erősebbik nem képviselőiével, további szereik a gerenda és a felemás korlát. A szertornán kívül a szervezett tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika, a trambulin, az akrobatikus torna és az aerobik is.

A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, tehát innentől a döntés a Tiéd, mindenesetre mi egy gümnaszion felé vesszük az irányt…

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!